Spanska
Bara språket förenar Vargas Llosas Nobelbelönade romaner och Kanarieöarnas badparadis, men kombinationen visar det väldiga intressespann som finns, och hur olika intressen och nyfikenhet kan leda från guanchernas visselspråk på Gomera till de brusande kulturstäderna Madrid, Barcelona, Mexico City och Buenos Aires och badparadis i Karibien och på öarna i den spanska övärlden.
De spanska kulturerna är rika och fyllda av arv och nydanande på båda sidor av Atlanten. Spanskan är inte bara ett av världens mest talade språk, utan uttrycker en mångfacetterad kultur i fyra världsdelar. Nu finns det omkring 500 miljoner spansktalande i världen, för att då inte räkna in alla de miljoner som talar det som sitt andra, tredje eller fjärde språk. Det är ett spännande språk som uttrycker olika bakgrunder från mayakulturerna till quechua-/inka- och till den europeiska blandningen av romanskt och arabisk-hebreiskt i litteratur, konst musik. Det är nu ett av de snabbast växande språken på jorden, och användningen av spanska på Internet växer också rekordsnabbt.
Som kulturspråk har spanskan vuxit nästan lavinartat. Inte bara tre litterära nobelpris under de senaste 25 åren och många översättningar av spanskspråkig litteratur till svenska utan också den våg av spanskspråkiga filmer och inte minst spansk och latinamerikansk musik visar språkets och kulturens enorma inflytande i världen och förklarar varför alltfler intresserar sig för detta språk och de kulturer som det representerar.
Spanska blev eget universitetsämne vid Göteborgs universitet 1961, och forskning om språket och litteraturen har bedrivits i mer än 100 år. Det finns såväl grundläggande utbildning upp till masternivå som forskarutbildning (licentiat- och doktorsexamen). Utvärderingar visar att studenterna är mycket nöjda med den breda och goda stämningen som råder i Göteborg. En bra plats att studera spanska språket och litteraturerna i Sverige!
Göteborgs universitets utbildningskatalog
Forskarnivå
Vår forskning inom ämnet
Läs om forskarna inom ämnet, deras projekt och publikationer.