Till startsida
Webbkarta

Cinekväll - Svensk kriminalfilmshistoria

Föreställning


Cinekvällar är ett samarrangemang mellan Cinemateket, Bio Roy, ABF, Göteborg International Film Festival och Filmhögskolan."/>

Beck, Wallander och inte minst Millennium-trilogins segertåg över världen - få har missat att det har satsats på svensk kriminalfilm de senaste 15 åren. Men svenska brott har lönat sig sedan långt tidigare än så. Välkommen till samtal om kriminalfilmens historia och att se filmen MEDAN STADEN SOVER, en filmatisering av Per Anders Fogelströms roman "Ligister" i regi av Lars-Eric Kjellgren.

Cinekvällar är ett samarrangemang mellan Cinemateket, Bio Roy, ABF, Göteborg International Film Festival och Filmhögskolan.

På senare år har det kommit två olika avhandlingar om svensk kriminalfilm - Daniel Brodéns Folkhemmets skuggbilder: en kulturanalytisk genrestudie av svensk kriminalfiktion i film och TV (2008) och Michael Tappers Snuten i skymningslandet: svenska polisberättelser i roman och film 1965-2010 (2011).

Vi har bjudit in de båda forskarna till ett samtal om den svenska kriminalfilmens historia och om hur dess trender och teman speglat det svenska samhället genom åren. Samtalet leds av filmjournalisten Camilla Larsson och pågår ungefär en timme. Efteråt visar vi MEDAN STADEN SOVER från 1950.

Cinekvällen arrangeras av Cinemateket i samarbete med Bio Roy och ABF.

Inträde: 50 kr för medlemmar i Cinemateket som har VIP- eller Årskort och för medlemmar i Roys vänförening, ABF, Göteborg International Film Festival, Filmtrampolinen samt för Filmhögskolans studenter. 80 kr för övriga.

Datum: 2012-02-28

Tid: 18:00

Kategorier: Filmvetenskap

Plats: Bio Roy

Evenemangslänk: Läs mer om Cinekväll - Svensk kriminalfilmshistoria

Lägg till evenemang

Har du information om ett evenemang på Göteborgs universitet?

Lägg in det i kalendern!

Kalendern på Göteborgs universitets startsida visar öppna evenemang som riktar sig till en bred allmänhet.
Har du ett evenemang som platsar i den öppna kalendern, hör av dig till redaktionen.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?