Till startsida
Webbkarta

Från Brixton till Backa - om ungdom och marginalisering i ett post-industriellt och politiskt destabiliserat Europa.

Öppen kollegieverksamhet, Öppen för allmänheten

Det går ett spöke runt om i Europa. Den social orons spöke. En serie händelser runt om i Europa; Paris 2005, Aten 2008, London 2011 har blivit en display för de allt större grupper av unga vuxna runt om i Europa som vägrar svälja sin frustration över fattigdom, arbetslöshet, att vara 2:a klassens medborgare, att vara utsatt för övervakning och kontroll av polis och myndigheter.

Seminariet är öppet för allmänheten.

Vad vi nu ser är hur de gångna 30 årens medvetna politik att skapa större klyftor och ojämlikhet mellan människor lett till en politisk kris. I vissa länder, som t ex Storbritannien, lever 25 % av den vuxna befolkningen i en situation som kännetecknas av att otrygga och temporära anställningar, lönearbetet har fragmenterats, industrisamhällets arbetsrätt och säkrare anställningsformer har ersatts av marknadens önskan om arbetskraftens ökade rörlighet. Lönerna i de okvalificerade jobb dessa människor har är pressade till en nivå som innebär att man måste ha två eller tre jobb för att försörja en familj. Europa står inte enbart inför en finanskris, det handlar i lika hög grad om en fördelningspolitisk kris - en kris som handlar om fördelningen av de rikedomar samhället producerar. Denna allt större grupp människor utan fullständiga medborgerliga rättigheter utgör idag ett precariat, dvs. en heterogen grupp människor med möjliga gemensamma intressen. Denna grupp utgörs av arbetslösa, utförsäkrade, etniska minoriteter, deltidsarbetare, urbana nomader, kontraktslösa svartjobbande migranter osv. men de är ännu ingen klass - för sig - utan en klass i vardande. De som utgör avantgardet för detta precariat är de unga med olika former av icke sammanhållna utbildningar men utan arbete.

Det växer nu runt om i Europa fram nya fantasifulla fusioner av kulturella uttryck och politisk aktivism. Grupper som definierar sig själva som precariatet arrangerar varje år Euro-May-Day, som under de senare åren haft flera hundra tusen deltagare över hela Europa och som står i dialog med Occupy Wall Street rörelsen, The Right to the City rörelsen mm.

Föreläsare: Ove Sernhede, Centrum för urbana studier

Datum: 2012-02-29

Tid: 13:00 - 15:00

Kategorier: Tvärvetenskap

Arrangör: Barn- och ungdomspedagogiska kollegiet

Plats: B1 114, Hus B, Läroverksgatan 15

Evenemangslänk: Läs mer om Från Brixton till Backa - om ungdom och marginalisering i ett post-industriellt och politiskt destabiliserat Europa.

Kontaktperson: Per Nordén

Lägg till evenemang

Har du information om ett evenemang på Göteborgs universitet?

Lägg in det i kalendern!

Kalendern på Göteborgs universitets startsida visar öppna evenemang som riktar sig till en bred allmänhet.
Har du ett evenemang som platsar i den öppna kalendern, hör av dig till redaktionen.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?