Till startsida
Webbkarta
Starta eller stoppa snurran
 • Första barnet fött efter livmoderstransplantation

  Sju svenska kvinnor har i ett banbrytande forskningsprojekt vid Göteborgs universitet fått befruktade ägg återförda efter att ha genomgått livmodertransplantation. Nu har det första barnet till en kvinna med transplanterad livmoder fötts - en frisk och fullt normalt utvecklad pojke.

  Läs artikeln »
 • Plasten som dödar finns på din tallrik

  - PET-flaskor, plastpåsar och frigolitkartonger smutsar alltmer ner våra stränder. Men även om det synliga skräpet är otrevligt är det när plasten bryts ner som de verkliga problemen börjar, berättar Martin Hassellöv och Bethanie Carney Almroth, forskare vid Göteborgs universitet.

  Läs om plasten som dödar »
  Plasten som dödar finns på din tallrik
 • Lär dig något nytt!

  På Göteborgs universitet pågår forskning inom en mängd olika ämnen, vi har allt från konst till medicin. Vi har också många tvärande forskningsprojekt där kunskaper från olika områden möts. Här kan du läsa populärvetenskapliga texter om våra forskare och deras forskning.

  Läs våra artiklar och reportage »
  Lär dig något nytt!

Forskning som påverkar

 

Toppublikationer

Se de mest visade avhandlingarna just nu.

Besök våra evenemang!

Öppna föreläsningar, konserter, Vetenskapsfestivalen och mycket mer.

Forskare i TV

Universitetets forskare i Kunskapskanalen

Videogalleri

Spelintelligens - lär dig bli ett spelgeni genom formell logik

Vanligtvis värderas spelares agerande på hur det gick. En passning är bra om den går fram, annars inte. En dribbling är bra om den lyckas, men inte annars. Forskarna menar att man ska värdera situationer utifrån deras statistiska egenskaper istället. Här berättar fd elithandbollsspelaren Jan Lennartsson, forskare i matematik, hur man matematiskt kan räkna fram optimala val i varje situation och därigenom agera spelintelligent.

Publicerad 2014-10-14

Dela filmen

Videogalleri

tipbox