Forskningsinfrastrukturer
Via forskningsinfrastrukturer får forskare tillgång till resurser som ger goda förutsättningar att utveckla högkvalitativ forskning. Göteborgs universitet är värd och medverkar i flera nationella och internationella infrastrukturer.
Universitetsgemensamma forskningsinfrastrukturer
Core Facilities
Core Facilities är en öppen universitetsgemensam forskningsinfrastruktur för forskning inom Life Science. De finns på Sahlgrenska Akademin och ger tillgång till några av Sveriges mest avancerade tekniker och analysverktyg för forskning inom bland annat medicin, biomedicin och kliniska studier.
Forskningsstationen Skogaryd
Forskningsstationen Skogaryd består av olika ekosystem: myrar, äldre och yngre skogar, sjöar och vattendrag. Forskare som använder Skogaryds forskningsområde får tillgång till en högteknologisk infrastruktur på fältet, här pågår observationer, miljöövervakning och högteknologiska experiment.
Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH)
Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora är en forskningsnod som fokuserar på artificiell intelligens, arkiv och nya sätt att dokumentera och publicera. Infrastrukturen stöder enskilda forskare och projekt med kompetens inom digitala analysmetoder, förmedling av forskningsdata samt datamodellering och digitalisering.
Herbarium GB
Herbarium GB är en forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet med placering vid Institutionen för biologi och miljövetenskap. Där förvaras bland annat torkade växter, svampar och alger för jämförande och evolutionära studier.
Kristineberg Center
Kristineberg Center för marin forskning och innovation erbjuder infrastruktur och tjänster för forskare, utbildningar, företag och entreprenörer. Här finns testmiljöer, fartyg, laboratorier, möteslokaler och inte minst Gullmarsfjordens rika marina miljöer som ger fantastiska förutsättningar för forskning, utbildning och innovation.
Kvinnsam - Nationellt bibliotek för genusforskning
KvinnSam är nationellt bibliotek för genusforskning och universitetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet. Det är ett bibliotek och arkiv inriktat på kvinnohistoria och genusforskning som har funnits sedan 1958.
QoG-institutet
QoG-institutet är ett oberoende forskningsinstitut som tillhör Statsvetenskapliga institutionen. Institutet bedriver världsledande forskning om orsaken till och konsekvenserna av korruption och samhällsstyrningens kvalitet.
R/V Skagerak
R/V Skagerak är en del av den marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. R/V Skagerak är ett Special Purpose Ship som är byggt för flervetenskaplig marin forskning, utbildning och kommersiella uppdrag. 49 meter långt och 11 meter brett är det ett unikt forskningsfartyg som används för att ge svar på viktiga frågor om havet och de organismer som lever där.
Språkbanken Text
Språkbanken Text är en forskningsinfrastruktur för språkliga data och en språkteknologisk forskningsenhet. De är en del av Språkbanken (http://www.sprakbanken.se/), en nationell infrastruktur till stöd för forskning baserad på språkliga data. Språkbanken Text utvecklar, förädlar och tillgängliggör fria språkliga forskningsdata, utvecklar och tillgängliggör fria digitala forskningsplattformar samt bedriver egen forskning i språkteknologi, inklusive språkbaserad AI.
Svenskt hällristningsforskningsarkiv (SHFA)
Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA) är den enda forskningsinfrastruktur i Europa som tillgängliggör hällristningsdokumentation till forskare, utbildning och allmänhet. I dagsläget finns ca 120 000 bilder och dokument inskannade i SHFA:s online databas. Hällristningarna är från från Sverige, Danmark, Norge, Italien och Spanien.
Svenskt NMR Centrum
Svenskt NMR Centrum är en nationell och internationell infrastruktur som erbjuder tillgång till NMR instrument av absoluta världsklass. Instrumenten täcker olika forskningsområden, allt från strukturbiologi på makromolekyler i lösning till storskaliga metabolomikstudier, interaktionsstudier mellan makromolekyler och läkemedelskandidater och materialvetenskap på fasta prover.
Tjärnö marina laboratorium
Tjärnö marina laboratorium är beläget vid Sveriges artrikaste havsområde i norra Bohuslän, intill Kosterhavets nationalpark. Här finns fartyg, fältutrustning, dykerifaciliteter, laboratorier, havsvattenssystem, lektionssalar, förläggningar, matsal, liksom kunnig och hjälpsam personal.
Varieties of Democracy (V-Dem)
Varieties of Democracy (V-Dem) är ett internationellt forskningssamarbete som har utvecklat en multidimensionell metod för att så objektivt och nyanserat som möjligt mäta demokrati.
Nationella forskningsinfrastrukturer där Göteborgs universitet är värd
DEMSCORE
DEMSCORE, Research infrastructure for Democracy, Environment, Migration, Social policy, COnflict, and REpresentation, är en forskningsinfrastruktur under uppbyggnad som syftar till att tillgodose forskningsbehov av olika typer av samhällsvetenskaplig kontextdata.
Nationella språkbanken och SWE-Clarin
Nationella språkbanken är en språkteknologisk infrastruktur som ger tillgång till både digital språkdata och avancerade verktyg för arbete med språkdata.
Om Nationella språkbanken och SWE-Clarin, Vetenskapsrådets webbplats
Svensk nationell datatjänst (SND)
Svensk nationell datatjänst har som huvuduppgift att stödja tillgänglighet, bevarande och återanvändning av forskningsdata och relaterat material. Det är en nationell infrastruktur för forskningsdata som består av ett nätverk med närmare 40 lärosäten och andra forskande organisationer.
Proteinproduktion Sverige (PPS)
PPS är en distribuerad infrastruktur som samordnar expertis, proteinproduktionssystem, inmärkningsmetoder, proteinreningstekniker och serviceutbud inom rekombinant proteinproduktion.
SwedNMR
SwedNMR ger ökad tillgång till NMR-instrumentering och expertkompetens inom bioNMR, material-NMR och translationell NMR.
SWERVE
Svensk forskningsfartygsinfrastruktur för havsforskning är en nationell infrastruktur finansierad av Vetenskapsrådet för att ge ökad tillgång till fartygs- och datainfrastruktur för svenska havsforskare, och stödja utbildning av ett nationellt nätverk av marintekniker.
Utvärdering Genom Uppföljning
Utvärdering Genom Uppföljning (UGU) är en av landets största longitudinella studie inom utbildningsområdet landets största enkätstudie om skolan. Som ett led i den nationella utvärderingen av skolan bidrar vår studie med riksrepresentativ data som kan kopplas på andra databaser.