• Nytt utseende på Göteborgs universitets webbplats

[2014-10-21] Flertalet av universitetets webbplatser har fått ett nytt sidhuvud. Det nya utseendet ska ge webbplatsen en tydlig avsändaridentitet och skapa en ren och luftig känsla på webbplatsen. I samband med förändringen har även sidfot, typsnitt och färg i rubriker ändrats.

• Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

[2014-10-24] Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

• Rektorsutbildningen åter till Göteborgs universitet

[2014-10-24] Göteborgs universitet blir ett av de sex lärosäten som får ge det statliga rektorsprogrammet under en kommande sexårsperiod. Det framgår av ett beslut av Skolverket idag, fredag.

• Svenska myndigheter anpassar sig till mediernas spelregler

[2014-10-24] Svenska myndigheter anpassar på olika sätt sin verksamhet till mediernas spelregler. Men har också större möjligheter än vad forskningen tidigare visat att själva utveckla metoder, strategier och förhållningssätt som gör det möjligt att aktivt påverka hur stor betydelse medierna ska ha för deras verksamheter. Det visar en ny rapport från Göteborgs och Uppsala universitet.

• 8 500 anmälda till lördagens högskoleprov i Göteborg

[2014-10-23] Cirka 8 500 personer har anmält sig till att skriva högskoleprovet i Göteborgsområdet nu på lördag den 25 oktober. Det är 800 fler än hösten 2013, en ökning med 10 procent.

• Storsatsning på life science i Göteborg

[2014-10-23] Göteborgs universitet inbjuder till pressträff om en större utbyggnad av life science-forskningen i Göteborg. Medverkar gör Peter Wallenberg Jr, Pam Fredman, Jan-Olof Jacke och Ann-Sofi Lodin.

• Juriststudenter i Göteborg ger juridisk rådgivning genom Sveriges första Rättspraktik

[2014-10-23] Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet bygger Sveriges första Rättspraktik - en plattform för undervisning och forskning i nära samverkan med det omgivande samhället.

• Medvetna val styr inte alltid valet av läromedel

[2014-10-23] Det är i första hand textens innehåll som styr lärarnas val av läromedel, inte hur enkla de är att läsa eller vad de kostar. Det framgår av en studie vid Göteborgs universitet.

• Måttlig alkoholkonsumtion hälsosamt bara för vissa

[2014-10-23] En ny studie från Sahlgrenska akademin bekräftar att en måttlig alkoholkonsumtion kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men skyddet tycks bara gälla för omkring 15 procent av befolkningen som har en särskilt gynnsam gen.

• Professor med fokus på spelvetenskap

[2014-10-21] Jonas Linderoth har befordrats till professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

• Minskat samarbete drabbar undervisning om framtidsfrågor

[2014-10-21] Samtidigt som det dagligen rapporteras om effekter av klimatförändringar, miljögifter och energiförsörjningsproblem visar ny forskning från Götebors universitet att lärares förutsättningar att arbeta med de här tvärvetenskapliga frågorna har försämrats.

• Kvinnor och män behöver olika stöd vid relationsvåld

[2014-10-20] Kvinnors och mäns utsatthet för våld i nära relationer skiljer sig åt, och kräver därmed också olika åtgärder och stöd. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som bland annat intervjuat 20 män utsatta för relationsvåld.