• Expert från sekretariatet till Europarådet

[2014-09-16] Lillemor Dahlgren på Nationella sekretariatet för genusforskning blir Sveriges delegat i Europarådets kommitté för jämställdhet ¿ GEC. Som medlem i kommittén hoppas hon på att bidra till arbetet med jämställdhetsintegrering i medlemsländerna men också på att kunna få med sig nya erfarenheter hem till Sverige.

• Miljöforskningsfronten i fokus

[2014-09-16] Idag talar Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, om klimatforskningens kunskapsläge och framtid vid en jubileumskonferens som stiftelsen Mistra håller för att fira sina 20 år som finansiär av miljöforskning.

• Kurser och handledning största frågorna för doktorandrådet

[2014-09-16] Kurskvaliteten och tydlighet i vad som gäller för handledningen är de mest brännande frågorna för doktorandrådet vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Jonas Lindbäck är rådets nye ordförande.

• Egyptiska papyrusrullar kastar nytt ljus över mystisk ledsjukdom

[2014-09-15] På 1930-talet tog den tyske läkaren Hans Reiter åt sig äran av att ha identifierat den reumatiska sjukdomen reaktiv artrit. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan nu avslöja att sjukdomen i själva verket var känd för tusentals år sedan, en upptäckt som kastar nytt ljus över hur sjukdomar etableras och sprids genom århundradena.

• Blir visionen om Älvstaden verklig?

[2014-09-12] Blir visionen om Älvstaden verklig? Nytt projekt ska följa processen

• Webb-TV: Lärarrobot utvecklas på Göteborgs universitet

[2014-09-12] Snart kan vi ha robotar i klassrummen som förstår känslor och anpassar sig efter elevernas individuella behov.

• Nya internationella studenter introducerade

[2014-09-12] En fullspäckad introduktion av studenternas kommande kursledare och av International Student Office Pedagogen, ISOP. Det erbjöds de drygt 70 nya internationella studenterna vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten inför kurs-och programstarterna.

• Sverker Jagers ny ledamot i styrelsen för Institutet för framtidsstudier

[2014-09-11] Regeringen har utsett Sverker Jagers, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till ledamot i styrelsen för Institutet för framtidsstudier. Han ersätter den tidigare ledamoten professor Hans Rosling.

• Sverige röstar - statsvetare från Göteborg universitet analyserar

[2014-09-11] På söndag går Sverige till val och tablåerna kommer under söndagskvällen och -natten att domineras av olika valvakor. För analyserna av resultatet står ofta en forskare från statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

• Överlever journalistiken?

[2014-09-11] För tio år sedan hade Jonathan Falck aldrig funderat på att sätta en sådan rubrik på en föreläsning. Vid det laget var det ingen som ställde den frågan. Idag ligger frågan i luften och som ny innehavare av familjen Hjörnes gästprofessur i praktisk journalistik var det just den problemställningen Falck tog avstamp i när han höll sin introduktionsföreläsning på JMG.

• Nya forskningsfartyget har börjat byggas

[2014-09-10] I torsdags skars den första stålplåten till. Nu har Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak börjat byggas på varvet i Gdynia i Polen.

• Forskare ifrågasätter effekterna av sexköpslagen

[2014-09-10] Det finns inget som stödjer påståendet att köpet av sexuella tjänster minskat i Sverige sedan sexköpslagen infördes 1999. Det menar Jari Kuosmanen, docent vid Göteborgs universitet, som är den förste att utvärdera effekterna av lagen.