• Miljöekonom i Nature: USA:s idé om globalt klimatavtal utan FN är naiv

[2014-11-26] Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, varnar i en artikel i dagens Nature Climate Change för en amerikansk idé om att ett globalt klimatavtal ska växa fram automatiskt om olika länders handel med utsläppsrätter länkas ihop. Det är också en förhandlingsposition som USA intar inför FN:s klimatkonferens i Paris 2015. Idén är en farlig förenkling, varnar Sterner och hans amerikanska medförfattare.

• Musselodling bidrar till att förbättra havsmiljön

[2014-11-26] Under rätta förhållanden kan musselodling förbättra vattenkvaliteten i övergödda områden i havet. Ny forskning kan bidra till att utveckla musselindustrin och medverka till bättre åtgärdsprogram för skötsel av övergödda, kustnära områden.

• Behandlingens intensitet inte avgörande för utvecklingen hos barn med autism

[2014-11-26] Tidig upptäckt och tidiga åtgärder har visat sig ge positiva resultat vid autism. Men intensiteten i själva behandlingen verkar sakna betydelse. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Kulturvårdare får guldmedalj för nytt material på världsutställning

[2014-11-26] Jacob Thomas forskare i kulturvård vid Göteborgs universitet har vunnit guldmedalj på världsutställningen, Bryssel Innova 2014, för uppfinningar, forskning och ny teknik.

• Patienter på akutmottagning bemöts som "symtom"

[2014-11-25] Vårdarbetet på akutmottagning är medikaliserat och resultatstyrt. Som en följd bemöts patienter som ett "symtom" och skjutsas runt på mottagningen som en "produktionsenhet". Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Socionomstudenter och fjärdeklassare i samarbete om ungas bild av Hammarkullen

[2014-11-25] Göteborgs universitet finns i Hammarkullen. Ett 20-tal socionomstudenter har den senaste månaden arbetat tillsammans med fjärdeklassarna på Nytorpsskolan i ett projekt där eleverna berättat om sin stadsdel i både ord och bild.

• Prestigefullt pris till molekylärbiolog

[2014-11-25] The American Association for the Advancement of Science (AAAS) har beslutat vilka som i år ska få den prestigfulla utmärkelsen Fellow. Stefan Hohmann vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi är en av dem som får ta emot den prestigefulla utmärkelsen.

• "Utan invandrande arbetskraft hade vi stått handfallna"

[2014-11-24] Joacim Waara, doktor i ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, visar i sin senaste forskning hur invandrande arbetskraft är en avgörande faktor för tillväxt och välfärd i Västsverige. Resultaten har fått ta plats i en nylanserad bok.

• Unga alumner prisas av Handelshögskolan i Göteborg

[2014-11-21] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har utsett Cindy Andersen, IKEA, till Årets unga ekonomalumn och Emil Andersson, Advokatfirman Lindahl, till Årets unga juristalumn. Med utmärkelserna vill skolan lyfta fram sina tidigare studenters insatser i arbetsliv och samhälle, och ge inspiration till blivande och nuvarande studenter.

• Handelshögskolan i Göteborg ordnar prao åt elever i Hammarkullen

[2014-11-21] Att läsa på universitet är inte en självklarhet för alla. För att inspirera ungdomar till universitetsstudier bedriver Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett projekt för breddad rekrytering. Den här veckan har nio elever från årskurs 9 på Nytorpskolan i Hammarkullen varit på prao hos några av Handelshögskolans partnerföretag.

• Doktorsinsignier överlämnade till Hillary Clinton

[2014-11-21] I juli 2007 utnämndes Hillary Clinton till hedersdoktor i medicin vid Göteborgs universitet, och i onsdagskväll mottog hon till sist sina doktorsinsignier. Överlämningen skedde i New York i samband med 25-årsfirandet av FN:s barnkonvention. Hatten, ringen och diplomet överlämnades av Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, i närvaro av statsminister Stefan Löfven.

• Global Week: Barns hälsa starkt förknippad med föräldrarnas livsstil

[2014-11-21] - Barns hälsa är starkt förknippad med föräldrarnas livsstil. Därför vill vi titta på hela familjens sätt att leva, säger Lotta Moraeus och Agneta Sjöberg.