• Unga alumner prisas av Handelshögskolan i Göteborg

[2014-11-21] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har utsett Cindy Andersen, IKEA, till Årets unga ekonomalumn och Emil Andersson, Advokatfirman Lindahl, till Årets unga juristalumn. Med utmärkelserna vill skolan lyfta fram sina tidigare studenters insatser i arbetsliv och samhälle, och ge inspiration till blivande och nuvarande studenter.

• Handelshögskolan i Göteborg ordnar prao åt elever i Hammarkullen

[2014-11-21] Att läsa på universitet är inte en självklarhet för alla. För att inspirera ungdomar till universitetsstudier bedriver Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett projekt för breddad rekrytering. Den här veckan har nio elever från årskurs 9 på Nytorpskolan i Hammarkullen varit på prao hos några av Handelshögskolans partnerföretag.

• Doktorsinsignier överlämnade till Hillary Clinton

[2014-11-21] I juli 2007 utnämndes Hillary Clinton till hedersdoktor i medicin vid Göteborgs universitet, och i onsdagskväll mottog hon till sist sina doktorsinsignier. Överlämningen skedde i New York i samband med 25-årsfirandet av FN:s barnkonvention. Hatten, ringen och diplomet överlämnades av Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, i närvaro av statsminister Stefan Löfven.

• Global Week: Barns hälsa starkt förknippad med föräldrarnas livsstil

[2014-11-21] - Barns hälsa är starkt förknippad med föräldrarnas livsstil. Därför vill vi titta på hela familjens sätt att leva, säger Lotta Moraeus och Agneta Sjöberg.

• Global Week: Stora hälsoskillnader i det segregerade Göteborg

[2014-11-21] - Skillnaden i medellivslängd mellan de rikaste och fattigaste delarna av Göteborg är 9,1 år för män och 7,5 år för kvinnor. Det förklarade Margareta Forsberg från Social resursförvaltning i Göteborg. Hon var en av deltagarna i torsdagens seminarium om ojämlik hälsa i Göteborg och Västra Götaland.

• Global week: "Långt ifrån alla drar samma tydliga gräns mellan kropp och själ som vi i Väst"

[2014-11-20] Kan den läkande kraften i Koranens ord ge mer lindring än ett besök på den lokala vårdcentralen? - Det verkar underligt i våra ögon, men den västerländska, biomedicinska synen på hälsa och sjukdom är långt ifrån allenarådande, sa forskaren Johan Wedel, under sitt framträdande under Global Week.

• Nära 400 forskningsmiljoner från VR till Göteborgs universitet

[2014-11-20] Vetenskapsrådet (VR) har under hösten publicerat bidragsbesluten för stora utlysningen 2014. En summering visar att Göteborgs universitet har tilldelats drygt 395 miljoner kronor.

• Ökad dödlighet vid diabetes även vid välreglerat blodsocker

[2014-11-20] Personer med typ 1-diabetes löper mer än dubbelt så stor risk att dö - även om de har full kontroll på sin blodsockernivå. Hos patienter med dålig blodsockerkontroll är dödligheten hela 8 till 10 gånger högre än hos normalbefolkningen. Det visar en studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

• Människor tröttnar inte på smekningar

[2014-11-20] Fysisk beröring fungerar kommunikativt och förstärker sociala relationer. Till skillnad från smaker och lukter tar det lång tid innan människor tröttnar på att beröras. Det visar forskning från Göteborgs universitet som publiceras i tidskriften PLOS-ONE.

• Global Week: Ebola leder till förödelse på många plan

[2014-11-20] Ebolautbrottet i Västafrika har varit förfärligt. Men det beror inte enbart på epidemin i sig utan också på att vården i drabbade länderna inte hinner med andra allvarliga sjukdomar. Det var en av flera lärdomar under tisdagskvällens Global Week-diskussion på Världskulturmuseet, med titeln The Ebola virus epidemic.

• Global Week: Idéhistoriker vann Science slam

[2014-11-19] Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria, kammade hem segern i Science slam under Global Week.

• Global Week: Dödsfallen ökar med stigande värme

[2014-11-19] I augusti 2003 drog en väldig värmebölja över södra Europa som ledde till att tusentals människor dog. - För tjugo år sedan var det få människor som kopplade samman klimatförändringar med hälsoproblem. Idag vet vi att vi måste lära oss hantera svåra värmeböljor. Det förklarade Janine Wichmann, en av talarna vid tisdagens seminarium om klimat och hälsa under Global Week.