• Studie ifrågasätter rekommenderat dagligt saltintag

[2014-08-14] En ny forskningsstudie ifrågasätter vedertagna rekommendationer om daglig saltkonsumtion. Studien är en av de största i sitt slag och indikerar att nuvarande mycket låga rekommendation för högsta dagsintag kan vara för låg och till och med skadlig. I studien deltog över 100 000 individer i 18 länder, varav drygt 4 000 från Västsverige.

• Anders Broberg nominerad till Stora Psykologpriset 2014

[2014-08-18] Anders Broberg vid Psykologiska institutionen är en av tre finalister till Stora Psykologpriset som delas ut av Sveriges Psykologförbund.

• Professor Elisabeth Ahlsén nominerad till prestigefyllda AcademiaNet

[2014-08-18] Elisabeth Ahlsén, professor i neurolingvistik vid institutionen för tillämpad IT har blivit inkluderad i AcademiaNet, efter att ha blivid nominerad av Vetenskapsrådet.

• Universitetet klättrar på prestigefylld Shanghairanking

[2014-08-15] Göteborgs universitet placerar sig på plats 161 på årets Shanghairanking över världens mest ansedda universitet. Det är 34 steg uppåt jämfört med i fjol och innebär en femteplacering bland de svenska lärosätena.

• Prövar livet som forskare

[2014-08-14] Under fem dagar provar de på livet som forskare. Gymnasielever från hela landet har samlats på Tjärnö utanför Strömstad för att delta i det naturvetenskapliga forskarlägret Summer Science Camp.

• Selma Lagerlöf i klassrummet

[2014-08-11] Nyligen lanserades Litteraturbankens skola, en ny sajt för lärare som erbjuder fritt tillgängligt pedagogiskt material för arbetet med klassiska skönlitterära texter. I fokus står Selma Lagerlöfs författarskap.

• Stor ökning av antalet antagna lärarstudenter

[2014-08-08] Göteborgs universitet antar cirka 25 % fler studenter till lärarutbildningen i höst jämfört med förra hösten. Ökningen berör främst påbyggnadsprogrammen Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet men även Ämneslärarprogrammet kommer att ha fler studenter i höst.

• Forskar om medvetandefilosofiska frågeställningar

[2014-08-08] I somras antogs Jan Almäng som docent i teoretisk filosofi vid Göteborgs universitet. Han har sedan många år tillbaka huvudsakligen forskat i medvetandefilosofi.

• Värme bra för hälsan - men värmeböljor skadligt

[2014-08-07] Ju varmare det är på sommaren desto färre hjärtinfarkter i Göteborg - det har forskare vid miljömedicin på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet visat. Men för första gången på 30 år har Göteborg i sommar upplevt värmeböljor, något som riskerar att bryta det goda sambandet.

• Ny bok med kritiska perspektiv på styrdokument, lärarutbildning och skola

[2014-08-05] Hallå där Olof Franck, docent i religionsfilosofi vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, redaktör för boken Motbok. Kritiska perspektiv på styrdokument, lärarutbildning och skola och en av 13 lärarutbildare från samma institution som i boken ger kritiska och konstruktiva perspektiv på det som är dagens skola.

• Expedition till Svalbard ska ge historiska svar om klimatet

[2014-08-05] Den snabba uppvärmningen i Arktis, som delvis är en effekt av att snö och is smälter i rask takt, påverkar klimatet även på lägre breddgrader. Forskare vid Göteborgs universitet ska under två veckor i augusti åka på en expedition till Svalbard för att lära sig mer om Arktis klimat i ett historiskt perspektiv.

• SWERUS-C3, sjätte resebrevet: Analyserar prover på söndag kväll

[2014-08-04] Söndag kväll igen och jag är i labbet och analyserar prover från senaste stationen som vi besökte strax efter 18.