• Nytt utseende på vår webb

[2014-10-21] Flertalet av universitetets webbplatser har fått ett nytt sidhuvud. Det nya utseendet ska ge webbplatsen en tydlig avsändaridentitet och skapa en ren och luftig känsla på webbplatsen. I samband med förändringen har även sidfot, typsnitt och färg i rubriker ändrats.

• Professor med fokus på spelvetenskap

[2014-10-21] Jonas Linderoth har befordrats till professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

• Minskat samarbete drabbar undervisning om framtidsfrågor

[2014-10-21] Samtidigt som det dagligen rapporteras om effekter av klimatförändringar, miljögifter och energiförsörjningsproblem visar ny forskning från Götebors universitet att lärares förutsättningar att arbeta med de här tvärvetenskapliga frågorna har försämrats.

• Kvinnor och män behöver olika stöd vid relationsvåld

[2014-10-20] Kvinnors och mäns utsatthet för våld i nära relationer skiljer sig åt, och kräver därmed också olika åtgärder och stöd. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som bland annat intervjuat 20 män utsatta för relationsvåld.

• Fortsatt högt söktryck till Göteborgs universitet

[2014-10-17] Även i år blev det nytt anmälningsrekord till landets universitet och högskolor. Med drygt 3 400 fler anmälningar till vårens program och kurser jämfört med vårterminen 2014 motsvarar det en ökning med 2 procent. Anmälningarna till Göteborgs universitet ökar också, om än inte lika mycket (0,6 procent).

• Studenter slog ett slag för det hälsosamma mellanmålet

[2014-10-17] Måltidens dag 16 oktober uppmärksammades på Pedagogen när studenter från Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap bjöd dem som ville på hälsosamt mellanmål.

• Nya hedersdoktorer utsedda på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

[2014-10-17] Professorerna Franck Cochoy från Frankrike och Frans Pennings från Nederländerna har utsetts till hedersdoktorer vid Handelshögskolan i Göteborg. Båda två har, och har haft, stor betydelse för Handelshögskolans utveckling och internationella relationer. De har tidigare ingått i skolans gästprofessorsprogram. Hedersdoktorerna mottar sin titel vid universitetets doktorspromotion den 24 oktober.

• 60 miljoner från RJ till forskare vid Göteborgs universitet

[2014-10-17] Styrelsen för Riksbankens jubileumsfond (RJ) har beslutat om bidrag till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Över 44 miljoner kronor går till projekt vid Göteborgs universitet. RJ ger samtidigt universitetet nästan 16 miljoner kronor för forskning om styrning och granskning.

• Nyupptäckt mekanism i lungornas bakterieförsvar

[2014-10-16] En studie från Karolinska Institutet presenterar en tidigare okänd immunologisk mekanism som skyddar oss mot bakterieinfektioner i lungorna. Studien, där forskare från Sahlgrenska akademin också medverkar, visar att det i friska lungor finns höga koncentrationer av en speciell signalsubstans. Forskarna hoppas att fyndet ska bidra till ny kunskap om varför patienter med sjukdomar som KOL och astma är känsligare för bakterinfektioner än andra ¿ och på längre sikt även till nya och bättre behandlingar.

• Ny teknik för att avslöja cancer redovisas på internationell konferens

[2014-10-16] Genom att skicka in ¿självlysande¿, radioaktiva atomer i blodet kan forskare idag följa hur substanser färdas genom kroppen. Tekniken har lett till stora framsteg inom cancerdiagnostiken - inte minst i Göteborg, där världsledande forskare samlas 18 oktober för att presentera de senaste forskningsrönen.

• Rapport om forskningsfusk och förtroende

[2014-10-16] Rapportering om forskningsfusk i medierna behöver inte betyda att allmänheten får lägre förtroende för forskningen. Det visar en ny rapport från SOM-institutet, som tagits fram i samarbete med den ideella föreningen Vetenskap och allmänhet.

• Världens ledande klimatforskare till Handelshögskolan

[2014-10-16] Några av världens främsta klimatforskare samlas 17-18 oktober 2014 på Handelshögskolan, Göteborgs universitet, bland dem nio professorer som ingår i FN:s klimatpanel. Forskning ska presenteras och forskningsbehovet efter panelens femte rapport diskuteras. Ordföranden för arbetsgrupp III, Ottmar Edenhofer deltar. Chefsekonom Marianne Fay från Världsbanken ska tala om tillväxt utan fossila bränslen.