Länkstig

Alexandra Herlitz

Universitetslektor

Avdelningen för estetik
Telefon
Besöksadress
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Rumsnummer
D225
Postadress
Box 200
405 30 Göteborg

Om Alexandra Herlitz

Alexandra Herlitz är docent i Konst- och bildvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper.

Bakgrund

Alexandra Herlitz studerade Konst- och bildvetenskap, Germanistik (Tyska, språk- och litteraturvetenskap) och Skandinavistik vid Universität Stuttgart, Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, Universität Hamburg och Göteborgs universitet. Herlitz disputerade 2013 med sin avhandling Grez-sur-Loing revisited. The international artists' colony in a different light (Makadam förlag) på Göteborgs universitet. I oktober 2024 blev hon utnämnd till docent.

Herlitz har mångårig arbetserfarenhet som museipedagog vid Göteborgs konstmuseum.

Undervisning

Alexandra Herlitz undervisar i konst- och bildvetenskap på grund- och avancerad nivå, samt på Scandinavian Studies och programmet Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap

Intresseområden

  • Critical historiography
  • Det sena 1800-talets konst och konsthistorieskrivning (främst nordisk konst)
  • Konst och nationell identitet
  • Konsthistoriska beröringspunkter mellan Norden och Tyskland
  • Konstnärskolonier
  • Konstsociologi
  • Judiska mecenater och konstsamlare i Sverige på 1800-talet

Nätverk och organisationer

Sedan 2014 har Alexandra Herlitz varit medlem i det mångvetenskapliga och fakultetsforskningsforum Tidigmoderna seminariet.

År 2017 blev hon invald som ledamot i Zornakademien.

År 2021 blev hon invald som representant för Sverige (suppleant) i den internationella organisationen Comité International d’Histoire de l’Art (CIHA).

År 2022 blev hon styrelseledamot i Stiftelsen Grez-sur-Loing.

Alexandra Herlitz var från 2008-2018 styrelsemedlem i Barnboksbildens vänner.

Konsthistoriepodden

Sedan sommaren 2020 gör Alexandra Herlitz tillsammans med Alexandra Fried en populärvetenskaplig podcast med fokus på ett konstverk per avsnitt.

Läs mer:

Konsthistoriepodden finns överallt där det finns poddar och via denna länk.

Priser

Pam Fredmans pris 2022

”Alexandra Herlitz och Alexandra Fried tilldelas Pam Fredmans pris 2022 för deras arbete med den populärvetenskapliga podcasten Konsthistoriepodden. Genom ett enträget engagemang och ett systematiskt arbete har de skapat en podcast med lyssnare långt utanför akademin. Projektet initierades under pandemiåret 2020 när undervisningen skedde till största del på distans, och är ett föredömligt exempel på hur det går att hitta nya vägar för att nå ut med forskning och sprida intresse för konsthistorien och konstens roll i samhället. Alexandra Herlitz och Alexandra Fried gör podcasten själva, från manusskrivande till marknadsföring i sociala medier, och de har med passion och personligt hållna samtal lyckats tilltala en bred publik.”

Läs mer i länken.

Pedagogiskt pris 2020 för "Team Konstvetenskap"

”Team Konstvetenskap har genom sina olika kompetenser i kombination med ett gemensamt engagemang utvecklat en uppskattad pedagogisk flerstegsmodell för undervisning om konstens grundläggande sinnlighet, ”känna konsten”. Modellen används från grundnivå till spetsforskning, och har bidragit till ökade kontakter mellan den engagerade allmänheten, studenterna och universitetet. Arbetet har pågått under ett tiotal år. Kollegiet har också bidragit med kunskap och inspiration till medarbetare både inom och utanför institutionen.”

Läs mer i länken

GU Journalen, 05/2020, s. 56-57, Ta en konstpromenad vid Näckrosdammen

Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur (Torsten Janckes minnesfond), 2014

Pris för doktorsavhandlingen "Grez-sur-Loing revisited - the international artists' colony in a different light".

I media