Våra ämnen
Hos Institutionen för kulturvetenskaper kan du läsa följande ämnen. Varje ämne har sin egen identitet, gemensamt för dessa ämnen är dock deras intresse för kultur och samhällsliv vare sig det gäller nutid eller dåtid.
Filmvetenskap
Den snabba och ständigt pågående omvandlingen av rörliga bildmedier gör filmvetenskap till ett dynamiskt och aktuellt ämne. Vi studerar betydelsen av rörliga bilder i samtida mediekulturer såväl som i filmmediets över hundra år långa och mångfacetterade historia. Som student i filmvetenskap får du kunskap om hur grundläggande teorier och metoder kan användas för att analysera film och rörliga bilder. Du utvecklar också en mediekritisk förmåga genom att studera och skriva om film och rörliga bilder och diskutera aktuella frågor tillsammans med studiekamrater och lärare. Studierna ger dig användbar och eftertraktad medie- och informationskunnighet och en mediehistorisk kompetens som förbereder dig för ett yrkesliv inom allt från kulturjournalistik, egen medieproduktion och reklam, till filmdistribution, kulturpolitik och utbildningsverksamheter.
Läs mer om att studera filmvetenskap
Kontakt
Karolina Westling
karolina.westling@kultvet.gu.se
031-786 53 34
Genusvetenskap
Vill du utmana sociala och kulturella normer om genus, etnicitet, sexualitet, klass, ålder och funktionalitet? Är du intresserad av att arbeta med frågor om genus och jämställdhet i din vardag? Om du har en bakgrund i - eller intresse för - feministisk teori och vill vara en positiv förändring i samhället ska du läsa genusvetenskap. Du får här kunskap om hur normer formas, upprepas och utmanas i arbetsliv, politik, hemliv samt konst och kultur, och vi studerar betydelsen som dessa normer får för människors identitet. Du läser feministisk teoribildning, maskulinitetsforskning och queerteori och får kunskap om olika rörelser som arbetar för att förändra normer rörande genus och sexualitet. Våra kurser i genusvetenskap har teori och teoriutveckling som ett prioriterat intresseområde och en stark kulturvetenskaplig profil, men ger också perspektiv på genusrelationer som är möjliga att integrera och använda i olika utom-akademiska sammanhang.
Läs mer om att studera genusvetenskap
Här kan du läsa mer om rekommenderade studiegångar i genusvetenskap
Kontakt
Jeanette Sundhall, ämneskoordinator
jeanette.sundhall@wmst.gu.se
031-786 4328
Konst- och bildvetenskap
Idag efterfrågas konsthistorisk kompetens inom allt fler yrken, både inom konstfältet och kreativa näringar. Vi studerar betydelsen av konst, bild och miljö i vår samtid och i historiska perioder som antiken, medeltiden eller renässansen. Som student i konstvetenskap lär du dig tillämpa grundläggande teorier och metoder för att analysera konst och kreativa uttryck i en globaliserad värld. Tillsammans med engagerade lärare och studiekamrater får du tillgång till en omfattande bildningstradition som både är njutbar och skärper din kritiska blick. Du utvecklar en användbar konstvetenskaplig kompetens som är eftertraktad inom det omfattande konst- och bildfältet, men också inom branscher som media och turism. När allt mera i vårt högteknologiska samhälle automatiseras ger kunskap om konst och kreativitet konkurrensfördelar på arbetsmarknaden.
Läs mer om att studera konst- och bildvetenskap
Kontakt
Karin Wagner
karin.wagner@gu.se
031-786 41 90
Kulturanalys
Hur kan kunskap om hur sociala medier används av unga lära oss något om dagens uppväxtvillkor? Vad kan fenomen som online-spel lära oss om människors förändrade umgängesmönster? Hur kan vi lära oss om konsumtionsvanor genom att undersöka människors tankar inför och under ett varuhusbesök? Detta är exempel på frågor som ställs inom ämnet och som visar på relationen mellan människors kulturskapande handlingar och samhälleliga och kulturella förändringsprocesser som modernisering, globalisering och medialisering. Här får du verktyg för att analysera hur maktordningar och kulturella värdenormer skapas och upprätthålls, samt hur de kan förhandlas och omformuleras. Kurser i kulturanalys finns på grundnivå och ger behörighet till kurser på avancerad nivå i barn- och ungdomskultur, etnologi samt kulturstudier. Dina förvärvade kunskaper kommer vara värdefulla inom ett flertal yrkesområden där kultur, normer, demokrati och jämställdhet är viktiga frågor.
Läs mer om att studera kulturanalys, barn- och ungdomskultur, etnologi och kulturstudier
Kontakt
Catarina Bengtsson
catarina.bengtsson@kultvet.gu.se
031-786 5490
Musikvetenskap
Vill du lära dig mer om musik som klingande fenomen och dess roll i samhället? I musikvetenskap studerar du dagens och gårdagens musik i dess kulturella, politiska och sociala sammanhang. Du får verktyg att analysera musiksamhällets snabba förändringar i en globaliserad värld och musikens betydelse för människors identitetsskapande. Ämnet ger kunskaper om musikens betydelse i samtida och historiska sammanhang. På våra kurser diskuteras och problematiseras också idéer om kopplingen mellan musik, nationalitet och ursprung. Musikvetenskap är en teoretisk utbildning och innehåller ingen praktisk musikundervisning. Studierna förbereder dig för högre musikutbildning vid de konstnärliga högskolorna. Du har även nytta av musikvetenskapliga kunskaper när du utbildar dig till kulturjournalist, kulturadministratör eller musiklärare, samt när du arbetar som musiker eller producerar egen musik.
Läs mer om att studera musikvetenskap
Kontakt
Marita Rhedin
marita.rhedin@musikvet.gu.se
031-786 61 53