Vi bygger för framtidens cityuniversitet
Göteborgs universitet är inne i en unik utvecklingsfas när det gäller lokaler. Tillsammans med våra fastighetsägare utvecklar vi framtidens cityuniversitet och bygger för framtidens forskning och utbildning i kunskapsstaden Göteborg.
Universitetets studenter och medarbetare utgör var tionde invånare i Göteborg. Våra lokaler finns i centrala byggnader och vi vill att dessa ska vara tillgängliga och fungera som mötesplatser mellan akademi och samhälle. Göteborgs universitet är med andra ord en viktig del i stadsbilden och stadslivet.
Göteborgsregionen expanderar kraftigt, Västlänken kommer ge fler möjligheten att studera och arbeta i centrala Göteborg, och vi som universitet behöver lokaler som på ett bättre sätt stödjer våra verksamheter. Därför planerar och genomför universitetet tillsammans med våra fastighetsägare flera stora om- och nybyggnationer för universitetets verksamheter i centrala Göteborg. Vi bygger för framtidens cityuniversitet.
Handelshögskolan
Pågående projekt
Om Handelshögskolans nya byggnad
- Planerad inflyttning 2027.
- Fastighetsägare Akademiska Hus. Om projektet, akademiskahus.se
- Lokalarea cirka 10 000 kvadratmeter, varav 9000 kvadratmeter nybyggnation och 1000 kvadratmeter ombyggnation.
- Husarkitekt Johannes Norlander Arkitektur.
- Inredningsarkitekt AIX
- Hyresavtalet mellan Göteborgs universitet och Akademiska Hus skrevs 2021.
På Vasagatan 1 byggs en ny byggnad för Handelshögskolan. Byggnaden gör det möjligt för fakulteten att expandera och utveckla sin forskning inom ekonomi och juridik. I det nya huset ska en entré till Västlänkens station Haga integreras.
Den nya byggnaden gör det möjligt att samla hela Handelshögskolan på en adress. Där ska finnas plats för expanderande forskning, ny pedagogik och givande möten mellan olika aktörer. Målet är att skapa en fysisk lärandemiljö i internationell framkant där forskning och utbildning kan utvecklas för att möta samhällets behov, och där medarbetare och studenter trivs och känner lust att vara och verka.
Den nya byggnaden omfattar cirka 10 800 kvadratmeter bruttoarea fördelade på åtta våningsplan och ett källarplan. Här ryms en ny huvudentré, två hörsalar, studentservice, studentarbetsplatser, café och kontor. Som en del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete har material med hög klimatpåverkan som marmorgolv, kalkstensfasad och granitsten återbrukats för att återanvändas i andra byggprojekt. Marmorgolvet från den gamla byggnaden kommer exempelvis att användas till en gångbro i den nya byggnaden för Handelshögskolan.
I samband med projektet renoveras även befintliga delar av Handelshögskolan.
Konstnärliga vid Näckrosen
Pågående projekt
Om Konstnärliga
- Planerad inflyttning 2025 (ombyggd del) och 2027 (nybyggd del).
- Fastighetsägare Akademiska Hus - om projektet akademiskahus.se
- Lokalarea 26 200 kvadratmeter, varav ombyggnad 7 500 kvadratmeter.
- Husarkitekt Tham & Videgård.
- Inredningsarkitekt Nyréns.
- Hyresavtal mellan Göteborgs universitet och Akademiska Hus skrevs juni 2022.
Vid campus Näckrosen uppförs byggnaden Konstnärliga för Konstnärliga fakulteten. Konstnärliga ska bli en byggnad för interdisciplinära möten som ger nya perspektiv, med lokaler för konstnärlig utbildning och forskning i världsklass. Visionen är en plats där människor kan mötas, uppleva konst och utbyta kunskap. Konstnärliga ska locka studenter och medarbetare från hela världen.
Konstnärliga byggs intill och ihop med tidigare Artisten. När Konstnärliga står klart flyttar fakultetens båda institutioner HDK-Valand och Högskolan för scen och musik ihop. Därmed kommer byggnaden att rymma studenter, forskare och lärare inom alla konstnärliga ämnen - från design och fri konst till musik, scenkonst och lärarutbildningar i estetiska ämnen.
Konstnärliga kommer att bestå av två nybyggda delar och nuvarande Artisten, eller Nyrénska, som byggdes på 1990-talet och ska renoveras. De nybyggda delarna omfattar ett kubformat hus i hörnet mot Götaplatsen och ett avlångt hus längs med Johannebergsgatan. I byggnaden integreras en entré till Västlänkens station Korsvägen.
Under byggperioden finns verksamheten som bedrivs vid Högskolan för scen och musik i ersättningslokaler, främst i universitetets lokaler på Eklandagatan 86 i Johanneberg och HDK-Valands lokaler på Vasagatan 50. Undervisning sker också på Brewhouse och Andra Stället.
Fakultetens unika miljö Campus Steneby med sina särskilda inriktningar i konsthantverk och design, ska fortsatt vara kvar i Dals Långed även när Konstnärliga står klart.
Aktuellt om Konstnärliga
Universitetsbiblioteket vid Näckrosen
Pausat projekt
Om nytt universitetsbibliotek vid Näckrosen
- Fastighetsägare Akademiska Hus
- I juni 2021 utsågs arkitektkontoret Cobe till vinnare i den projekttävling som Akademiska Hus utlyst. Nu utvecklas förslaget vidare i samarbete mellan Akademiska Hus, Göteborgs universitet och Cobe. Göteborgs Stad arbetar parallellt med en ny detaljplan.
- Lokalarea ca 12 000 kvadratmeter.
- Husarkitekt Cobe.
I Näckrosenområdet planeras ett nytt universitetsbibliotek – en mötesplats för lärande, forskning och kreativ samverkan. Det nya universitetsbiblioteket ska ge Göteborgs universitet förutsättningar att erbjuda studenter och forskare en attraktiv kunskapsmiljö och tillgång till unika samlingar.
Det nya universitetsbiblioteket ska samla nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik under samma tak. Den nya byggnaden ska dessutom rymma universitetets arkiv och Universitetsbibliotekets kansli och enhet för digitala tjänster. Byggnaden kommer också att frigöra studieplatser i de övriga biblioteken.
För att fortsatt utveckla en modern biblioteksverksamhet för universitetets verksamheter med effektiva studiemiljöer för studenter och forskare och nära tillgång till tryckta böcker, samlingar och digitalt material behövs nya lokaler. För att spara utrymme och effektivisera bokhanteringen kommer ett automatiserat magasin, ett höglager, att användas för lagring av böcker. Magasinet ska rymma bibliotekets samlingar och automatisera in- och utlåningen och bidra till att göra samlingarna mer tillgängliga för studenter, forskare och allmänhet. Lösningen finns ännu inte på något bibliotek i Sverige, däremot bland annat i Norge och USA.
Det danska arkitektkontoret Cobe har fått i uppdrag av fastighetsägaren Akademiska Hus att gestalta det nya universitetsbiblioteket. I det fortsatta arbetet ska Universitetsbiblioteket mer i detalj planera för rätt sorts och rätt antal kvadratmeter. Den nya byggnaden ska inte bara rymma Universitetsbibliotekets verksamheter, utan även externa hyresgäster och platser öppna för allmänheten. Det ger Göteborgs universitet en flexibilitet att både minska och utöka verksamheten utifrån framtida behov.
Aktuellt om nytt universitetsbibliotek
Sahlgrenska Life
Pausat projekt
Om Sahlgrenska Life hus 2 och 3
- Göteborgs universitet avser hyra cirka 12 300 kvadratmeter i hus 2 och 3.
- Arkitekt Sweco och Arkitema Architects.
- Västra Götalandsregionen är fastighetsägare för hus 1, och har för avsikt att bli det även för hus 2 och 3 - Om projektet, sahlgrenska.se
Sahlgrenska Life är ett samverkansprojekt mellan Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen och är en investering för framtidens forskning och sjuk- och tandvård.
Tillsammans med Västra Götalandsregionen planerar vi för nya lokaler i byggnader som fysiskt ska binda ihop Göteborgs universitets verksamheter på Medicinareberget med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De nya, gemensamma miljöerna för delar av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuse ska stärka möjligheterna att omsätta nya forskningsrön och innovationer till konkret nytta för patienter.
Projektet som helhet består av tre byggnader. Göteborgs universitet planerar att hyra delar av hus 2 och 3, men även bedriva forskning och utbildning i hus 1. De institutioner som planerar att hyra lokaler i Sahlgrenska Life är institutionerna för odontologi, vårdvetenskap och hälsa, kliniska vetenskaper och medicin samt neurovetenskap och fysiologi. Även för den del av Biomedicinska biblioteket som i dag finns på Hälsovetarbacken planeras lokaler i Sahlgrenska Life. Universitetet planerar också för nya undervisningslokaler.
Aktuellt om Sahlgrenska Life
- Framtidens studenter får klinisk träning i nya Färdighetscentrum (akademiliv.se)
Natrium
Avslutat projekt
Fakta om Natrium
- Fastighetsägare Akademiska Hus
- Fakulteten flyttade in augusti 2023.
- Lokalarea 28 000 kvadratmeter.
- Inredningsarkitekt Link arkitektur.
- Husarkitekt Kanozi Arkitekter.
I byggnaden Natrium på Medicinareberget, som stod klar 2023, samlas cirka 3000 studenter och 500-600 medarbetare inom Naturvetenskapliga fakulteten på en gemensam plats. Här bedrivs forskning och utbildning inom främst geovetenskaper, biologi, miljövetenskap, kemi, molekylärbiologi och marina vetenskaper.
Avancerade labbmiljöer, undervisningslokaler och kontor ryms i byggnaden som består av två huskroppar i sju våningsplan samt en mellanliggande del. Mitt i Natrium ligger en ljusgård, ett atrium som är en central mötesplats för studenter och medarbetare. Lokalerna har en flexibel utformning för att de ska kunna ändras för framtidens behov.
Byggnaden och dess placering i direkt anslutning till Sahlgrenska akademins lokaler i Medicinarelängan ger ökade förutsättningar att utveckla forskning och utbildning inom life science samt nya möjligheter till forskningssamarbeten.
Natrium är hemvist för studenter och medarbetare inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper, geovetenskaper, kulturvård samt fakultetskansliet.
Humanisten vid Näckrosen
Avslutat projekt
Fakta om Humanisten
- Fastighetsägare Akademiska Hus, Humanisten på akademiskahus.se
- Fakulteten flyttade in 1 december 2019.
- Lokalarea cirka 16 600 kvm nybyggnation och 19 400 kvm ombyggnation (inkl Språkskrapan).
- Inredningsarkitekt Link arkitekter.
- Husarkitekt Kub arkitekter.
Humanistiska fakulteten flyttade in i sin nya byggnad i december 2019. Den nya byggnaden har utformats med tanken att det är i mötet som lärandet händer.
Byggnaden samlar Humanistiska fakulteten under samma tak. Centralt i byggnaden finns ett gemensamt trapplandskap med scen som används för såväl evenemang som en plats att mötas på. Humanisten innehåller också innovativa case-salar för interaktiv pedagogik och en blackbox. Arkitektoniskt har utformningen inspirerats av Jubileumsutställningen i Göteborg 1923.
Humanisten är en viktig del i utvecklingen av campus Näckrosen och det första byggprojektet som färdigställts i området. Näckrosens centrala läge mellan Korsvägen och Götaplatsen ger förutsättningar att skapa mötesplatser för studenter, forskare och göteborgare.
Lokaler som strategisk resurs
För Göteborgs universitet är lokaler en strategisk resurs och ett redskap för att kunna skapa en komplett akademisk miljö och en inspirerande arbetsmiljö. Lokaler, deras läge och utformning påverkar universitetets verksamhet och kostnaden för lokaler står för en betydande del av universitetets omsättning. Därför arbetar vi i all vår lokalförsörjning efter ett antal strategier och riktlinjer. Dessa handlar bland annat om hur vi planerar våra lokaler på ett hållbart sätt ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Tillsammans med våra fastighetsägare tar vi också fram campus- och utvecklingsplaner för att gemensamt ta ett samlat grepp om våra lokaler.
Göteborgs universitets lokaler är primärt belägna inom fem universitetsområden i centrala Göteborg: Haga, Rosenlund, Vasa, Näckrosen i Lorensberg och på Medicinareberget.
Förutom på platser i centrala Göteborg har universitetet forskning och utbildning även i Mariestad, Kristineberg i Lysekil, Steneby i Dals Långed och på Tjärnö utanför Strömstad.
Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040 (PDF)
För att ta del av campus- och utvecklingsplaner, går det bra att mejla registratur@gu.se.