Bild
Ung man på en balkong håller en pokemon pokal
Foto: Beatriz Cabrero Daniel
Länkstig

Studenten Nils nybliven Europamästare i Pokémon

Nils Dunlop är inte bara student i Applied Data Science, han kan numera också titulera sig Europamästare i Pokémon. I april hölls den största internationella Pokémon-tävlingen någonsin med över 10 000 deltagare, och Nils Dunlop tog hem förstaprisvinsten.

– Det känns jättebra och otroligt stort, säger han om vinsten i 2024 Pokémon Europe International Championships, som gick av stapeln i London i början av april. I sitt spel, competitive Pokémon, mötte han ett tusental spelare och tog till slut hem förstapriset i videospelkategorin. 

– Pokémon påminner mycket om schack. Du måste förstå hur den andra personen tänker och det gäller att kunna spela logiskt. Det har krävts otroligt mycket hård träning på fritiden för att nå den här nivån, men även erfaranheter från mina studier har bidragit till att förbättra mitt spel.

Intresse för programmering och datorer

Nils Dunlop är 23 år gammal och har tävlat i Pokémon tio års tid. Han har alltid varit intresserad av datorer och programmering, och när det blev dags att studera valde han därför att läsa kandidatprogrammet Software Engineering and Management. Nu går han första året på masterprogrammet Applied Data Science.

– Inom Pokémon behöver man i samband med en match hantera mycket data i huvudet för att förstå hur man ska spela optimalt. Där skulle jag säga att jag nog haft nytta av både min kandidat och mina studier i Applied Data Science. I förberedelser för matcher ingår också flera kalkylationer av möjliga utfall.

Ville läsa en bred kandidat

Att valet föll på just kandidatprogrammet Software Engineering and Management för Nils Dunlop berodde på programmets bredd och möjligheten att lära sig om olika typer av programmering.

– När jag började var jag inte så programmeringskunnig men programmet var enormt bra på att lära mig grunderna i de olika språken. Sedan gillade jag verkligen att det var så praktiskt. Vi fick koda mycket i olika projekt och det passade mig bra.

Sista året på kandidaten tog Nils Dunlop några kurser i AI. Det visade sig vara helt rätt område för Nils och han valde därför att söka till masterprogrammet Applied Data Science.

– Det är en master för studenter med olika utbildningsbakgrund. De var väldigt bra på att introducera alla i ämnet i början och sen ganska snabbt komma in på olika AI-metoder. Ett år in känner jag ännu mer att jag definitivt vill jobba med AI, gärna Data Science och AI. I framtiden skulle jag gärna kunna kombinera ett arbete inom AI med fortsatt tävlande inom Pokémon på något sätt.

Världsmästerskapet nästa

Men närmast blickar han framåt mot världsmästerskapet i Pokémon på Hawaii i augusti.

– Först har jag två tävlingar, i Stockholm i maj och New Orleans i juni. Därefter blir det en hel del träning i sommar innan jag åker till Hawaii. 2018 lyckades jag komma trea så jag håller tummarna för att det går ännu bättre den här gången.

 

Text: Natalija Sako