University of Gothenburg
Image
Spegel med pekande hand
Photo: Malin Arensson
Breadcrumb

Bli fysiklärare!

Fysik är ett naturvetenskapligt ämne sprunget ur människans nyfikenhet och vilja att lära sig mer om sig själv och sin omvärld. All den kunskap som ryms inom ämnet är av stor betydelse för både samhällsutveckling och för vår förståelse av världen, rymden och hur allt hänger ihop. Fysik berör allt ifrån energiförsörjning, meteorologi och klimatet till teknisk utveckling och medicinsk teknik. Fysikämnet skildrar växelverkan mellan materiens minsta beståndsdelar och universum.

Så går utbildningen till

I fysikkurserna får du själv laborera och demonstrera olika fysikaliska fenomen. Du får lära dig hur programmering kan användas för att få förståelse för olika fysikaliska begrepp.

Till de teoretiska och laborativa studierna inom delkurserna kopplas ämnesdidaktik och bedömning för att skapa sammanhang och mening för dig som lärarstudent samt för din blivande yrkesroll.

Här sker undervisningen

Som blivande fysiklärare läser du i lokaler på Institutionen för fysik som ligger på campus Johanneberg. Här pluggar även studenter från Fysikprogrammet, Sjukhusfysikerprogrammet samt från diverse olika utblidningar på Chalmers tekniska högskola.

För dig som läser inriktning mot gymnasiet

Gemensamma kurser

Vissa kurser läser du tillsammans med Fysikprogrammet och med ämneslärare i Teknik. En kurs (Didaktik) läser du tillsammans med övriga ämneslärarstudenter inom naturvetenskap.

Studiebesök

Flera studiebesök ingår i utbildningen. Under termin 10, år 5, åker vi till världens största partikelfysiklaboratorium CERN i Genéve. Resan görs tillsammans med Fysikprogrammet samt några verksamma fysiklärare.

Vilka gymnasieprogram behöver fysiklärare?

De gymnasieprogram med flest elever som läser fysik är naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet. På de programmen är flera fysikkurser obligatoriska. Även inom vuxenutbildningen, Sameskolan samt Specialskolan undervisas ämnet fysik. Mer information om respektive upplägg hittar du på Skolverkets webbplats.

Fem gymnasiekurser i fysik

Inom gymnasieskolan finns fem olika kurser i fysik som ingår i ett flertal program. På Skolverkets webbplats finns mer information om ämnet och dess kurser.

Som gymnasielärare i fysik blir du även behörig att undervisa fysik på högstadiet i årskurs 7-9!

För dig som läser inriktning mot årskurs 7-9

Gemensamma kurser

Vissa kurser läser du tillsammans med Fysikprogrammet och med ämneslärare i Teknik.

Fysik i grundskolan

Inom grundskolan ingår ämnet fysik i årskurserna 1–9. I årskurs 7–9 ges minst 75 undervisningstimmar, där behandlas ämnet fysik inom ett antal centrala innehåll fördelade i följande fyra områden:

  • Fysiken i naturen och samhället
  • Fysiken och vardagslivet
  • Fysiken och världsbilden
  • Fysikens metoder och arbetssätt

Denna ämneslärarutbildning riktar sig främst till dig som vill bli lärare i årskurs 7-9, men du blir även behörig att undervisa i årskurs 4-6.