Image
none
Krucifix från Göteborgs stadsmuseums samlingar.
Photo: Göteborgs Stadsmuseum samling
Breadcrumb

Vikingatid från en västsvensk horisont

Kultur & språk
Populärvetenskap

Utifrån föremål från Göteborgs stadsmuseums samlingar - ett mynt, en täljstensgryta och ett krucifix - berättar Elisabeth Arwill-Nordbladh, professor emerita i arkeologi, om hur kvinnligt och manligt liv kan ha sett ut i Västsverige under vikingatiden. Föreläsningen är öppen för allmänheten. Välkommen!

Föreläsning
Date
26 Sep 2024
Time
13:00 - 14:00
Number of seats
Begränsat- Boka din plats!
Cost
Ingår i entrébiljetten till museet

Participants
Elisabeth Arwill-Nordbladh, professor emerita i arkeologi vid Göteborgs universitet
Good to know
Föreläsningen ingår i en serie under hösten- Forskare från Institutionen för historiska studier föreläser på Göteborgs Stadsmuseum.
Organizer
Institutionen för historiska studier och Stadsmuséet

Samhällsförändringar under skandinavisk vikingatid

Skandinavisk vikingatid (750–1050) var en tid som medförde stora samhällsförändringar under en period av 300 år. En familje- och släktbaserad samhällsordning som var organiserad i hövdinga- och småkungadömen utvecklades mot kungarikena Danmark, Norge, Sverige och den isländska fristaten.

Samhället hade en tydlig rangordning med hövdingar, stormän och högstatusfamiljer i toppen och ofria trälar längst ner på stegen. De huvudsakliga näringsformerna under den här tidsperioden var jordbruk och boskapsskötsel tillsammans med hantverk och handelsutbyte. Det pågick även en rörelse mot ett trosskifte, från den gamla asatron, den ”forna seden” ur ett kristet perspektiv, mot den kristna läran.

I det här föredraget kommer Elisabeth Arwill-Nordbladh, professor emerita i arkeologi vid Göteborgs universitet att ge exempel på samhällsförändringar som ägde rum. Utifrån några föremål från Göteborgs stadsmuseums samlingar, ett mynt, en täljstensgryta och ett krucifix berättar Arwill-Nordbladh bland annat om hur kvinnligt och manligt liv kan ha sett ut i Västsverige under vikingatiden.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Göteborgs stadsmuseum.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länk ovan. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Öppen för allmänheten! Välkommen!