Image
Foto av drottningholms slott framför spegelblank sjö
Photo: Juanna Annasdotter
Breadcrumb

Ny rapport: Svenska monarkitrender

Published

Hösten 2023 var förtroendet för Kungahuset det högsta på 20 år. Efter jubileumsåret publiceras nu en ny version av rapporten Svenska monarkitrender, som sammanställer SOM-institutets olika mätningar kring monarkin i Sverige.

Under 2023 firades Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Han är landets genom tiderna längst regerande monark. Nu släpps rapporten Svenska monarkitrender 1995-2023 med en översikt kring SOM-institutets mest centrala mätningar av Kungahuset, kungligheterna och monarkin. Rapporten är en användbar resurs för dig som vill följa utvecklingen kring dessa frågor över tid eller se hur monarkiopinionen skiljer sig mellan olika grupper.

I rapporten framgår bland annat att förtroendet för Kungahuset har ökat under de senaste åren. Hösten/vintern 2023 hade 45 procent av svenskarna ett ganska eller mycket stort förtroende för Kungahuset, jämfört med 21 procent som hade ganska eller mycket litet förtroende. Dessa nivåer är de högsta på tjugo år.

De senaste resultaten visar också att kvinnor har något större förtroende för Kungahuset än män. Äldre har större förtroende än yngre och boende på landsbygd och i mindre städer har större  förtroende än boende i storstäder. Därtill har personer som står till höger i politiken större förtroende än de som står till vänster, 56 jämfört med 38 procent.

Enligt 2023 års undersökning var det en majoritet, 55 procent, som ville behålla monarkin i Sverige. 18 procent anser att monarkin bör avskaffas. 12 procent svarar på en annan fråga att det är ett bra förslag att införa republik med vald president.

Läs hela rapporten Svenska monarkitrender 1995-2023

Mer information
  • Frågorna om Kungahuset och monarkin ställs regelbundet i den nationella SOM-undersökningen sedan 1995. Den senaste mätningen gjordes under hösten och vintern 2023.
  • Undersökningen 2023 gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige. Nettosvarsfrekvensen var 48 procent.
  • Läs mer om monarkiopinion i antologikapitlet Kungen sitter säkert på tronen – men kronprinsessan är mest populär av Ulrika Andersson (2023).