Image
Liseberg
Photo: Pressbild Liseberg
Breadcrumb

Liseberg som fysikklassrum för en dag

Published

På Liseberg är acceleration inte något abstrakt - Newtons lagar känns i hela kroppen. En solig fredag i september blev nöjesparken i Göteborg till en arena för hisnande experiment då runt tusen gymnasieelever och deras lärare reste så långt som från Båstad, Åmål, Växjö och Tjörn för att lära sig om fysik bland karuseller och berg-och-dalbanor.

Efter några års paus var det äntligen dags för Fysikdagen på Liseberg igen den 20 september 2024. Under dagen fick gymnasieelever och lärare från hela Västsverige uppleva och undersöka fysik i några av Lisebergs åkattraktioner. De fick bland annat testa att mäta den horisontella accelerationen i Kaffekoppen, och ta reda på hur en kopp rör sig, var man åker snabbast och när i allt snurrande som accelerationen är som störst.

Linus Sundberg, doktorand, GU, Dorotea Blank, Skolsamverkan, Chalmers och Olle Windelius, Donnergymnasiet
Linus Sundberg, doktorand, GU, Dorotea Blank, Skolsamverkan, Chalmers och Olle Windelius, Donnergymnasiet vid Kaffekoppen, en av de åkattraktioner som eleverna fick tillämpa sina fysikkunskaper på.
Fakta Fysikdagen på Liseberg

Fysikdagen på Liseberg anordnas av Liseberg i samarbete med Nationellt resurscentrum för fysik. Samordnare är Ann-Marie Pendrill, tidigare föreståndare vid Nationellt resurscentrum för fysik. Hon är även professor emerita i fysik vid Göteborgs universitet.