Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Dietary Fructose and the … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Dietary Fructose and the Metabolic Syndrome

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare M. R. Taskinen
C. J. Packard
Jan Borén
Publicerad i Nutrients
Volym 11
Nummer/häfte 9
ISSN 2072-6643
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.3390/nu11091987
Ämnesord fructose, metabolic syndrome, hypertriglyceridemia, metabolism, fatty liver-disease, serum uric-acid, de-novo lipogenesis, sweetened, beverages, insulin sensitivity, hepatic steatosis, cardiovascular-disease, cardiometabolic health, intrahepatic lipids, oxidative stress, Nutrition & Dietetics
Ämneskategorier Invärtesmedicin, Endokrinologi

Sammanfattning

Consumption of fructose, the sweetest of all naturally occurring carbohydrates, has increased dramatically in the last 40 years and is today commonly used commercially in soft drinks, juice, and baked goods. These products comprise a large proportion of the modern diet, in particular in children, adolescents, and young adults. A large body of evidence associate consumption of fructose and other sugar-sweetened beverages with insulin resistance, intrahepatic lipid accumulation, and hypertriglyceridemia. In the long term, these risk factors may contribute to the development of type 2 diabetes and cardiovascular diseases. Fructose is absorbed in the small intestine and metabolized in the liver where it stimulates fructolysis, glycolysis, lipogenesis, and glucose production. This may result in hypertriglyceridemia and fatty liver. Therefore, understanding the mechanisms underlying intestinal and hepatic fructose metabolism is important. Here we review recent evidence linking excessive fructose consumption to health risk markers and development of components of the Metabolic Syndrome.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?