Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kan Hälsostöd främja en p… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kan Hälsostöd främja en positiv utveckling av psykisk hälsa och hälsolitteracitet hos asylsökande och nyanlända? Utvärdering av effekter och processer

Rapport
Författare Gunilla Priebe
Jesper Löve
Olof Wrede
Junmei Miao Jonasson
Jonas Hermansson
Förlag Västra Götalandsregionen
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Psykologiska institutionen
Språk sv
Länkar https://gup.ub.gu.se/file/207789
Ämnesord Hälsopromotion, Asylsökande, Mental hälsa, Hälsolitteracitet
Ämneskategorier Folkhälsovetenskap, Psykologi

Sammanfattning

Sedan 2015 har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomfört ett omfattande arbete för att identifiera, sprida och stötta implementeringen av metoder som kan stödja en positiv hälsoutveckling hos asylsökande och nyanlända. I Västra Götalandsregionen (VGR) har HiS spridits utifrån beslut i Hälso-och sjukvårdsstyrelsen september 2016. Som en del av HiS-programmet ges Hälsoinformation vid ett tillfälle och Hälsostödets vid fem gruppträffar. Hälsoinformationen omfattar främst information om det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, medan Hälsostödet har ett mer långtgående syfte i att förstärka en positiv utveckling av den psykiska hälsan genom öka begripligheten över den situation gruppdeltagarna befinner sig i, ge dem redskap att i vardagen hantera vissa svårigheter samt också få kunskap om hjälp som finns att få. Föreliggande utvärderings specifika mål har varit (a) att utvärdera effekter på psykisk hälsa och hälsolitteracitet före-och-efter deltagande i HiS-programmets Hälsostöd, samt (b) att utvärdera deltagarnas egen upplevelse av Hälsoinformationens och Hälsostödets genomförande och godtagbarhet. Effektutvärderingen visar på en positiv association mellan deltagande i Hälsostöd och förbättring av nyanländas psykiska hälsa och hälsolitteracitet. Processutvärderingen indikerar att denna kan öka ytterligare efter förbättringar i genomförande. Utvärderingens slutsats är därför att: • satsningen på Hälsostöd fortsätter då den kan anses vara positiv både på individ- och samhällsnivå, för mottagande och integration av asylsökande och nyanlända. Specifikt kan Hälsostöd erbjudas som en dokumenterat fungerande åtgärd för att främja nyanländas psykiska hälsa och hälsolitteracitet. • man överväger om gruppen asylsökande ska erbjudas mer eller annan hjälp. Innehållet och deltagandet i Hälsostöd kan enligt föreliggande utvärdering inte fullt ut hjälpa personer i den mycket påfrestande och utdragna asylprocessen. • åtgärder vidtas för att klargöra prioriteringar mellan uppdragets målsättningar och medel för att nå dessa. • ökade resurser och fokus läggs på att stärka stödjande kultur med syfte att öka projektets effektivitet liksom att motverka hälsorisker för teamledare och Hälsokommunikatörer.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?