Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Fish consumption and scho… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fish consumption and school grades in Swedish adolescents: a study of the large general population.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Jeong-Lim Kim
Anna Winkvist
Maria A I Åberg
Nils Åberg
Rosita Sundberg
Kjell Torén
Jonas Brisman
Publicerad i Acta Paediatrica
Volym 99
Sidor 72-7
ISSN 1651-2227
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Institutionen för medicin, avdelningen för klinisk näringslära
Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för pediatrik
Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin
Sidor 72-7
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1651-2227.2009...
Ämneskategorier Folkhälsomedicinska forskningsområden, Barn

Sammanfattning

AIM: To study the associations between fish intake and academic achievement as cognitive parameter among Swedish adolescents. METHODS: In 2000, a questionnaire including respiratory items, socioeconomic conditions and dietary information was mailed to all schoolchildren (n = 18 158), aged 15 and living in Västra Götaland region of Sweden. The questionnaire was returned by 10 837 subjects. One year later, the total school grades for each subject who had completed the questionnaire and who included their full personal identification number were obtained from the national registers. Multiple linear regression models were applied to evaluate the association between fish intake and academic grades among 9448 schoolchildren, while adjusting for potential confounders, e.g. parents' education. RESULTS: Grades were higher in subjects with fish consumption once a week compared with subjects with fish consumption of less than once a week (reference group) [increment in estimate 14.5, 95% confidence interval (CI) 11.8-17.1]. Grades were even higher in subjects with fish consumption of more than once a week compared with the reference group (increment in estimate 19.9, 95% CI 16.5-23.3). In the model stratified for parents' education, there were still higher grades among subjects with frequent fish intake in all educational strata (p < 0.01). CONCLUSION: Frequent fish intake among schoolchildren may provide benefits in terms of academic achievement.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?