Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Pennskaften inifrån. Ideo… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pennskaften inifrån. Ideologiska krafter om modern funktionshinderspolitik i Finland och Sverige.

Bok
Författare Jörgen Lundälv
ISBN 978-91-86743-95-6
Förlag Premiss förlag
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för socialt arbete
Språk sv
Länkar https://premissforlag.se/bocker/pen...
Ämnesord funktionshinderspolitik, funktionshinder, Finland, Sverige, samhällskritiker, Elin Wägner, Maria Sandel, Hilja Pärssinen, Hella Wuolijoki, Minna Canth, samhällsdebatt, mänskliga rättigheter, opinionsbildning, politiska journalister, funktionshinderrörelsen
Ämneskategorier Socialt arbete, Handikappsforskning

Sammanfattning

I den offentliga debatten finns det människor med funktions¬nedsättningar och sjukdomar som sällan eller aldrig kommer till tals. De hörs inte eftersom de inte alltid har en förmåga att kommunicera. Men också på grund av ett allt hårdare samhällsklimat där utsatta grupper inte alltid är önskvärda och till och med får utstå hat och diskriminering. Men orden och viljorna finns i deras kamp. De är Pennskaften inifrån. I Pennskaften inifrån – Ideologiska krafter om modern funktionshinderspolitik i Finland och Sverige skildras såväl samtida som historiska röster och perspektiv på funktionshindersdebatt, mänskliga rättigheter och opinionsbildning i sociala frågor. Även klassperspektivet i Finland och Sverige, som i stort sett saknas på agendan, tas upp. Jörgen Lundälv har intervjuat politiska journalister och opinionsbildare i funktionshindersrörelsen i Finland och Sverige. Deras tankar och reflektioner återkopplas till förra sekelskiftets debattvågor och samhällskritiska politiker och författare, bland annat ramberättelsens fem kvinnor: Minna Canth, Elin Wägner, Maria Sandel, Hella Wuolijoki och Hilja Pärssinen – som alla använde sig av samhällskritik och opinionsbildning i sociala frågor. Boken är en fristående fortsättning på Debattlustans röster som gavs ut 2018.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?