Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Alginate and HM-pectin in… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alginate and HM-pectin in sports-drink give rise to intra-gastric gelation in vivo.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Luca Marciani
Patricia Lopez-Sanchez
Stefan Pettersson
Caroline Hoad
Nichola Abrehart
Martin Ahnoff
Anna Ström
Publicerad i Food & function
Volym 10
Nummer/häfte 12
Sidor 7892-7899
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Sidor 7892-7899
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1039/c9fo01617a
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Hälsovetenskaper

Sammanfattning

The addition of gelling polysaccharides to sport-drinks may provide improved tolerability of drinks with high concentration of digestible carbohydrates (CHO), otherwise known to increase the risk of gastro-intestinal complaints among athletes under prolonged exercise. The physico-chemical properties of a drink containing 14 wt% of digestible CHO (0.7 : 1 fructose and maltodextrin-ratio), 0.2 wt% of HM-pectin/alginate and 0.06 wt%. sodium chloride were examined under in vitro gastric conditions using rheology and large deformation testing. The in vivo gelling behaviour of the drink was studied using magnetic resonance imaging of subjects at rest together with blood glucose measurements. The in vivo results confirm gelation of the test drink, with no gel remaining in the stomach at 60 min and blood glucose values were similar to control. The physico-chemical characterisation of the acidified test drink confirms the formation of a weak gel through which low Mw CHO can diffuse.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?