Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Combustion of seaweed - A… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Combustion of seaweed - A fuel design strategy

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare N. Skoglund
K. Werner
Göran M. Nylund
Henrik Pavia
E. Albers
M. Brostrom
Publicerad i Fuel Processing Technology
Volym 165
Sidor 155-161
ISSN 0378-3820
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för marina vetenskaper
Sidor 155-161
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.fuproc.2017.04...
Ämnesord FLUID-BED GASIFICATION, SACCHARINA-LATISSIMA, BIOMASS, ASH, CALCITE, KAOLIN, WOOD, MACROALGAE, ADDITIVES, DOLOMITE
Ämneskategorier Marin teknik

Sammanfattning

The high ash content and varying ash composition in algal biomass is often mentioned as problematic if to be used for thermal energy conversion. This paper suggests an approach where detailed information on ash composition and predicted ash formation reactions are basis for successful remedies enabling the use of fuels considered to be difficult. The procedure is demonstrated on seaweed (Saccharina latissima) cultivated for biorefinery purposes. The ash composition of the seaweed was found suitable for co-combustion with Miscanthus x giganteus, an energy crop high in alkali and silicon. Fuel mixtures were combusted in a bubbling fluidized bed reactor and ash samples were analyzed by SEM-EDS and XRD. The results showed that Ca from the seaweed was very reactive and thus efficient in solving the silicate melting problems. The fuel design approach was proven successful and the potential for using otherwise difficult seaweed fuels in synergetic co-combustion was demonstrated. (C) 2017 Elsevier B.V. All rights reserved.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gu.se/forskning/publikation/?publicationId=255213
Utskriftsdatum: 2019-12-15