Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Riskhanteringsbeslut inom… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Riskhanteringsbeslut inom transportsektorn: Slutredovisning av forskningsprojektet TRANSAM 2007-2010

Rapport
Författare Åsa Boholm
Hervé Corvellec
Vicki Johansson
Max Boholm
Marianne Karlsson
ISBN 1653-1264
Förlag CEFOS
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Förvaltningshögskolan
Centrum för forskning om offentlig sektor (CEFOS)
Språk sv
Länkar www.cefos.gu.se/digitalAssets/1325/...
Ämnesord järnväg, vägtrafik, vattendrag, skred, göta älv, risk, riskhantering, riskkommunikation, regiontrafik, pendeltåg, bussar, fraktfartyg
Ämneskategorier Fysisk planläggning, Översiktlig planering, Socialantropologi, Studier av offentlig förvaltning

Sammanfattning

Inom transportsystemet fattas dagligen otaliga beslut om att hantera risker som hotar människors liv och hälsa, ekonomiska värden eller miljön. Bland beslutsfattarna återfinns statliga och kommunala myndigheter på olika nivåer, privata företag som trafikoperatörer, bygg‐ och konstruktionsentreprenörer och konsultfirmor. Frågor om risk och säkerhet hanteras ofta av grupper och nätverk bestående av privata och offentliga aktörer som samverkar för att utföra och planera offentliga verksamheter. Riskbeslut i infrastruktur‐ och trafikplanering fattas därför ofta gemensamt av aktörer med olika mål, värderingar och prioriteringar. Skiljaktigheter i uppfattningar och erfarenheter bidrar tillsammans med organisatoriska specialiseringar och myndigheters specialiserade sektoriella ansvarsområden och beslutskompetens till hög komplexitet i beslutsprocessen. Syftet med forskningsprojektet Riskhanteringsbeslut inom transportsektorn (2007‐2010), vid Centrum för forskning om offentlig sektor (CEFOS), Göteborgs universitet, har varit att bidra med ökad kunskap om beslutsfattande som sker i komplexa beslutssituationer i samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Projektet har varit ett samhällsvetenskapligt mångdisciplinärt forskningsprojekt baserat på ämnesperspektiv från socialantropologi, statsvetenskap, offentlig förvaltning, företagsekonomi, riskforskning och kulturgeografi. Inom ramen för projektet har faktiska beslutsprocesser studerats i realtid och i de institutionella, sociala och politiska sammanhang de ingår i.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?