Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Modification and expulsio… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Modification and expulsion of keratins by human epidermal keratinocytes upon hapten exposure in vitro.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Brigitte Bauer
Sofia Andersson
Anna-Lena Stenfeldt
Carl Simonsson
Jörgen Bergström
Marica B Ericson
Charlotte A Jonsson
Kerstin S Broo
Publicerad i Chemical research in toxicology
Volym 24
Nummer/häfte 5
Sidor 737-43
ISSN 1520-5010
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för kemi
Core Facilities, Proteomics
Institutionen för fysik (GU)
Sidor 737-43
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1021/tx200030y
Ämneskategorier Annan kemi, Kemi

Sammanfattning

Allergic contact dermatitis is the most prevalent form of human immunotoxicity. It is caused by reactive low molecular weight chemicals, that is, haptens, coming in contact with the skin where hapten-peptide complexes are formed, activating the immune system. By using sensitizing fluorescent thiol-reactive haptens, that is, bromobimanes, we show how keratinocytes respond to hapten exposure in vitro and reveal, for the first time in a living system, an exact site of haptenation. Rapid internalization and reaction of haptens with keratin filaments were visualized. Subsequently, keratinocytes respond in vitro to hapten exposure by release of membrane blebs, which contain haptenated keratins 5 and 14. Particularly, cysteine 54 of K5 was found to be a specific target. A mechanism is proposed where neoepitopes, otherwise hidden from the immune system, are released after hapten exposure via keratinocyte blebbing. The observed expulsion of modified keratins by keratinocytes in vitro might play a role during hapten sensitization in vivo and should be subject to further investigations.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?