Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Microscopic segregation o… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Microscopic segregation of hydrophilic ions in critical binary aqueous solvents

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Monika Witala
Roberto Nervo
Oleg Konovalov
Kim Nygård
Publicerad i Soft Matter
Volym 11
Nummer/häfte 29
Sidor 5883-5888
ISSN 1744-683X
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 5883-5888
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1039/C5SM01219H
https://gup.ub.gu.se/file/168468
Ämneskategorier Statistisk fysik, Ytor och mellanytor, Kritiska fenomen (fasövergångar), Vätskefysik, Fysikalisk kemi, Yt- och kolloidkemi

Sammanfattning

Solid surfaces suspended in critical aqueous binary mixtures containing hydrophilic salt have recently been found to exhibit anomalous interactions, and a possible mechanism is provided by the asymmetric solvation preferences of weakly and strongly hydrophilic cations and anions, respectively. Here we address this mechanism by studying interfacial ion distributions in a critical binary mixture of water and 2,6-dimethylpyridine containing potassium chloride at temperatures below the lower critical point, using grazing-incidence X-ray fluorescence from the liquid–vapour interface. Our data provide direct and unambiguous experimental evidence for microscopic segregation of hydrophilic ions in critical aqueous binary mixtures, thereby supporting the important role of asymmetric ion solvation in the above mentioned anomalous force. However, the experimental data are only qualitatively reproduced by state-of-the-art theoretical calculations, demonstrating the need of a microscopic theoretical model including asymmetric ion solvation.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?