Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kulturvanor i Västsverige… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturvanor i Västsverige

Kapitel i bok
Författare Klara Bové
Daniel Alexander Jansson
Publicerad i En brokig gemenskap
Sidor 109-122
ISBN 978-91-89673-40-3
ISSN 0284-4788
Förlag SOM-institutet vid Göteborgs universitet
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Sidor 109-122
Språk sv
Ämnesord SOM-institutet, den västsvenska SOM-undersökningen 2016, kulturvanor, kulturutövande, museer, bokläsning, litteratur, konst, kulturliv.
Ämneskategorier Statsvetenskap, Sociologi, Medie- och kommunikationsvetenskap, Annan samhällsvetenskap, Etnologi, Kulturstudier

Sammanfattning

Kultur är ett begrepp i ständig förändring som idag kan sägas inrymma lika många aktiviteter och uttrycksformer som det finns utövare. I begreppsstudien Kultur (Fornäs, 2012) lyfts ordets bredd fram och författaren frågar sig om det längre finns någonting som inte kan ses som kultur i dess vidaste bemärkelse. Själva ordet kultur kommer från latinets cultura som betyder ”odling”. Enligt Nationalencyklopedin (2017) rör det sig i allmänhet framförallt om ett slags andlig eller mental odling – sådant som människor ägnar sig åt för att de tycker om det och för att det ger upplevelser av olika slag. Givet att det enda kriteriet är att människor ska ägna sig åt det och att det ska medföra någon form av upplevelse kan i princip all mänsklig aktivitet ses som kultur i någon form. Sveriges regering bekräftar begreppets brokiga bredd. I regeringspropositionen Tid för kultur (2009) lyfts kultur fram som inbegripande alla aspekter av det mänskliga livet. Samtidigt fastslås att det inte är politikens uppgift att definiera kulturbegreppet och att det är nödvändigt med en avgränsning för vad som bör rymmas inom svensk kulturpolitik. För kultur betraktas definitivt som ett viktigt och prioriterat politiskt område i Sverige idag. De mest genomgående och centrala politiska punkterna tycks vara mångfald och möjlighet till delaktighet. I de nationella kulturmålen framgår att ”Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kulturpolitiken ska främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor” (Regeringskansliet, 2009). Detta återspeglas på regional nivå. Västra Götalandsregionen har som mål att vara en ledande kulturregion där alla medborgare har kulturen som kraftkälla och aktivt deltar i kulturlivet (Vision Västra Götaland, 2005). Målsättningen med det här kapitlet är att kartlägga kulturvanorna bland de boende i Västra Götaland idag, och i förlängningen försöka analysera om kulturutövande i regionen såsom det mäts i SOM-undersökningarna verkligen är till för alla.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?