Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Sensorer, luftkvalitet oc… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sensorer, luftkvalitet och vetenskapligt medborgarskap

Kapitel i bok
Författare Jesper Petersson
Publicerad i Vetenskapligt medborgarskap. Red: Soneryd, Linda & Sundqvist, Göran
Sidor s. 195-214
ISBN 9789144117249
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Sidor s. 195-214
Språk sv
Länkar https://www.studentlitteratur.se/#9...
Ämnesord Vetenskapligt medborgarskap, sensorer, luftkvalitet, expertis, teknik- och vetenskapsstudier, medborgarforskning, citizen sensing
Ämneskategorier Sociologi, Teknik och social förändring

Sammanfattning

Inledning I detta kapitel diskuteras vetenskapligt medborgarskap utifrån exemplet mätning av luftföroreningar. Sådana mätningar sker företrädesvis med hjälp av myndigheters dyra mätinstrument, främst utplacerade i tätorter, som via sensorer registrerar förekomsten av föroreningar. I dag finns dock billiga sensorinstrument som tillåter nya varianter av luftkvalitetsmätning, exempelvis med hjälp av mobiltelefon. Detta har skapat möjligheter för medborgare att bli en del av praktiken kring dessa mätningar. Denna utveckling ställer onekligen intressanta frågor om medborgares roll i produktion av luftdata som berör gränsdragningar mellan myndigheter, vetenskaplig expertis och medborgare. Syftet med detta kapitel är att belysa på vilket sätt utvecklingen av billiga sensorinstrument har öppnat för nya former av vetenskapligt medborgarskap kring luftföroreningar, men också att studera hur gränser för medborgares involvering i produktion av luftdata dras – om och varför de ska delta och i så fall på vilket sätt. Kapitlet identifierar tre huvudvarianter av gränsdragningar: mätning av luftföroreningar a) för medborgare, b) tillsammans med medborgare, och c) av medborgare. Förekomsten av olika varianter visar att vetenskapligt medborgarskap – i detta fall kring luftkvalitet – inte är något statiskt utan tar sig olika uttryck i samband med hur gränsdragningar kring medborgares medverkan görs.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?