Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Att utveckla visuell kuns… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att utveckla visuell kunskap - en rättighet för barn och unga

Artikel i övriga tidskrifter
Författare Tarja Karlsson Häikiö
Publicerad i Opsis Barnkultur
Nummer/häfte Nr 3
Sidor 26-30
ISSN 0283-653X
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Högskolan för design och konsthantverk
Sidor 26-30
Språk sv
Ämnesord Barnkultur , Barn- och ungdomslitteratur , Barn och böcker , Ungdomskultur , Children's literature , Tidskrifter (Arkm) , Periodika , Litteratur , Literature , Barnkultur , Ungdomskultur , Kultur , Culture , Children , Litteraturvetenskap periodika
Ämneskategorier Estetik, Kulturstudier

Sammanfattning

Att kunna tolka bilder är viktigt för att förstå samhället - men tiden för estetiska ämnen minskar i skolan och förskolan. Barns rätt till yttrandefrihet, kulturellt deltagande och eget skapande finns inskrivet som mänsklig rättighet i Barnkonventionen, en rätt att vara, tänka och handla på sina egna villkor och utifrån sina förutsättningar. I forskning talar vi om agentskap (agency), vilket innebär bland annat att barn, elever och studenter behöver bli mer inkluderade i kunskapsproduktion där det bereds utrymme för deras åsiker och perspektiv. Bilddidaktik i förskolan och bildundervinsing i skolan bidrar till barns helhetsutveckling där förmågan att tolka bilder är en viktig del i att kunna se och och förstå sin omvärld. Genom exempelvis arkitektur, design, konst och kulturupplevelser kan barn och unga möta fenomen och frågeställningar som är komplexa och mångtydiga. I den lärsituation som skapas genom bild- och konstpedagogiska upplevelser erbjuds barn och elever att fördjupa sin föreståelse för sitt seende i relation till sig själva som individer, ta del av andra människor perspsektiv och en större samhällelig kontext.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?