Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Samhällsengagemang viktig… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsengagemang viktigt för att unga ska ta del av nyheter

Kapitel i bok
Författare Ulrika Andersson
Publicerad i Mediestudiers årsbok 2018
Sidor 143-163
ISBN 978-91-983566-9-4
Förlag Institutet för mediestudier
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Sidor 143-163
Språk en
Ämnesord Nyhetsvanor, medievanor, sociala medier, dagspress, radio, tv, samhällsförtroende, samhällsengagemang, samhällsintresse, SOM-institutet, SOM-undersökningen, Dagspresskollegiet
Ämneskategorier Medievetenskap, Medie- och kommunikationsvetenskap

Sammanfattning

Människors samhällsengagemang spelar stor roll för nyhetsvanorna. Ett stor intresse för politik och samhällsfrågor bidrar ofta till en mer frekvent nyhetsanvändning. Så var det före digitaliseringens stora genomslag, och så förhåller det sig även nu. Samhällsengagemangets betydelse för nyhetsanvändningen skiljer dock mellan olika samhällsgrupper. Analyserna i det här kapitlet visar att graden av engagemang är särskilt betydelsefullt för unga vuxna, där skillnaden mellan gruppen med litet samhällsengagemang och gruppen med stort samhällsengagemang är påtagligt större jämfört med hur det ser ut i övriga åldersgrupper. Samtidigt pekar resultaten mot att sambandet mellan unga vuxnas samhällsengagemang och deras nyhetsvanor inte gäller för alla medier. Skillnaderna framträder framför allt när det gäller public servicemedier och morgon tidningar, men däremot inte för nyhetskonsumtion i sociala medier. Möjligheten att ta del av nyheter i sociala medier tycks därmed bidra till att jämna ut skillnader mellan olika grupper av unga. Kapitlets analyser tar sin empiriska utgångspunkt i den nationella SOM-undersökningen som sedan mitten av 1980-talet har ställt frågor om allmänhetens användning av nyhetsmedier.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?