Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Ur tempelrullen … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ur tempelrullen

Kapitel i bok
Författare Staffan Olofsson
Publicerad i Dödahavsrullarna i svensk översättning. Mikael Winninge (huvudredaktör) ; Kamilla Skarström Hinojosa, Bo Isaksson, Stig Norin, Håkan Ulfgard, Cecilia Wassén, Mikael Winninge (redaktionskommitté)
Sidor 340-354
ISBN 9789198257939
Förlag Bibelakademiförlaget
Förlagsort Uppsala
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Sidor 340-354
Språk sv
Ämnesord offer, renhet, religiösa fester, templet, prästerna.prästvigning, folket
Ämneskategorier Semitiska språk, Religionsvetenskap, Religionshistoria

Sammanfattning

Tempelrullen är ett av de mest omfattande dokumenten från Qumran. Rullen hade ursprungligen en längd av närmare nio meter. Den sammansatt av flera delar, vilka getts olika beteckningar. Ett framträdande drag i tempelrullen är den av prästernas tradition präglade teologin. Dess huvudtema är heligheten i dess olika former. Heligheten beskrivs inifrån och ut, det vill säga med utgångspunkt från den heligaste platsen, templet, och dess heligaste platser, det allra heligaste och brännofferaltaret, och sedan avtar heligheten synkront med avståndet från dessa centrum för Jahves närvaro till landet som helhet. En systematisk uppbyggnad är typisk för de olika delarna, så att beskrivningen av lagarna går från det generella till det specifika och från det som gäller hela folket till det som avser speciella grupper. Enligt den förhärskande uppfattningen är författare och redaktörer knutna till esserna. Ett flertal tongivande Qumranforskare menar dock att en sådan koppling inte är bevisad. Frågan om skriftens ursprung kan därför inte besvaras med säkerhet, men ett samband med esseerna är troligt. Tempelrullen tillkom förmodligen under den sista tredjedelen av det andra århundradet före Kristus, men tillkomstprocessen är komplicerad. Handskrifterna från den elfte grottan är från tiden kring vår tideräknings början. Den hebreiska texten i viss utsträckning rekonstruerad. Min del innefattar inledningen, textrekonstruktion och översättning av texten från spalt 15 till och med spalt 29.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?