Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Conventional analysis of … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Conventional analysis of movement on non-flat surfaces like the plasma membrane makes Brownian motion appear anomalous.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Jeremy Adler
Ida-Maria Sintorn
Robin Strand
Ingela Parmryd
Publicerad i Communications biology
Volym 2
ISSN 2399-3642
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för biomedicin
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/s42003-018-0240-...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Cellbiologi, Molekylär biofysik, Medicinsk cellbiologi

Sammanfattning

Cells are neither flat nor smooth, which has serious implications for prevailing plasma membrane models and cellular processes like cell signalling, adhesion and molecular clustering. Using probability distributions from diffusion simulations, we demonstrate that 2D and 3D Euclidean distance measurements substantially underestimate diffusion on non-flat surfaces. Intuitively, the shortest within surface distance (SWSD), the geodesic distance, should reduce this problem. The SWSD is accurate for foldable surfaces but, although it outperforms 2D and 3D Euclidean measurements, it still underestimates movement on deformed surfaces. We demonstrate that the reason behind the underestimation is that topographical features themselves can produce both super- and subdiffusion, i.e. the appearance of anomalous diffusion. Differentiating between topography-induced and genuine anomalous diffusion requires characterising the surface by simulating Brownian motion on high-resolution cell surface images and a comparison with the experimental data.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?