Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Om EU:s gemensamma fiskep… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om EU:s gemensamma fiskepolitik – Kan utkastförbudet landa ett hållbart fiske?

Kapitel i bok
Författare Brita Bohman
Publicerad i Darpö J, Forsberg M, Pettersson M och Zetterberg C (red), Miljörätten och den förhandlingsovilliga naturen - Vänbok till Gabriel Michanek
Sidor 107-125
ISBN 9789177370635
Förlag Iustus förlag
Förlagsort Uppsala
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Juridiska institutionen
Sidor 107-125
Språk sv
Ämneskategorier Juridik och samhälle, Juridik

Sammanfattning

Förutom den mer direkta intentionen att helt enkelt begränsa de negativa konsekvenserna av utkast, finns främst två underliggande avsikter med landningsskyldigheten. Den ena är att ett utkaststopp ska bidra till att ge myndigheter och kontrollinstitutioner noggrannare räkning på vad fiskeverksamheterna faktiskt fångar eftersom all fångst måste tas i land. Den andra avsikten är att denna skyldighet ska skapa ökade incitament för att använda mer selektiva metoder i det yrkesmässiga fisket och därmed i större utsträckning undvika att det alls fångas sådan fisk som inte ingår i den tilldelade, så kallade, fångstkvoten. Selektivt fiske definieras i förordningen som ”…fiske med fiskemetoder eller fiskeredskap som inriktar sig på och fångar organismer av en viss storlek eller en viss art vid fiskeverksamhet…” Med de senaste ändringarna infördes också ett mål om en ekosystemansats i fiskeregleringen, vilken ska integreras i fiskeförvaltningen och ligga som grund för all reglering. Ekosystemansatsen är central för både utkastförbud och för möjligheterna till mer selektivt fiske. Landningsskyldigheten ska ha genomförts successivt fram till 2019. Fisket i Östersjön var bland de första att genomföra de nya kraven i enlighet med bestämmelser i förordningen, även de flesta andra havsområden där det finns svenska fisken ska nu ha genomfört reglerna. Därmed finns också redan nu viss grund för utvärdering. Trots att syftena med utkastförbudet är lovvärda så har regeländringarna mött kritik från flera håll då vissa anser att reglerna kommer att vara svåra att genomföra på det sätt som det är tänkt. Med anledning av både den grundläggande potentialen i landningsskyldigheten, samt detta ifrågasättande av reglerna är det intressant att titta närmare på hur förbudet är konstruerat. Syftet med denna korta studie är främst att klargöra vad reglerna för landningsskyldighet innebär, hur de kan anses genomföra en ekosystemansats, samt att i någon mån belysa vilka rättsliga eller institutionella förutsättningar som faktiskt krävs för att genomföra landningsskyldigheten på ett verkningsfullt sätt.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?