Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Polarisering i skolfrågor… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Polarisering i skolfrågor: Förändringar i svensk opinion mellan 2014 och 2018

Kapitel i bok
Författare Sverker Lindblad
Publicerad i Storm och stiltje. Ulrika Andersson, Björn Rönnerstrand, Patrik Öhberg & Annika Bergström (red.)
Sidor 169-183
ISBN 978-91-89673-44-1
ISSN 0284-4788
Förlag Göteborgs Universitet: SOM-institutet
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Sidor 169-183
Språk sv
Länkar https://som.gu.se/digitalAssets/173...
Ämnesord opinionsundersökning, skolans omstrukturering, skolan som samhällsinstitution, internationella jämförelser av skolresultat, politisk polarisering
Ämneskategorier Pedagogik, Annan samhällsvetenskap

Sammanfattning

I den här studien undersöks förändringar inom opinionen över tid i uppfattningar om skolans kvalitet hos svenska folket och hur pass användbara allmänheten menar att internationella jämförelser är för att bedöma denna kvalitet. Sådana undersökningar är viktiga att göra mot bakgrund av den omstrukturering av svensk skola som ägt rum sedan början av 1990-talet med åtgärder som decentralisering, privatisering och inrättande av skolmarknader. Till dessa åtgärder har knutits olika former av kvalitets-granskning om vad som anses vara relevanta mått på hur skolan fungera. I politiska diskussioner har internationella jämförelser av elevers provresultat fått stor betydelse. Denna studie bygger på data insamlade i de nationella SOM-undersökningarna 2014, 2017 och 2018. Resultaten visar att förtroendet för skolan och dess lärare har ökat och att andelen som menar att kvaliteten i svensk skola har försämrats minskar. Tendenser till politisk polarisering inom opinionen kunde till viss del identifieras och diskuteras i termer av skolpolitiska perspektiv.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?