Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mediterranean sofrito hom… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mediterranean sofrito home-cooking technique enhances polyphenol content in tomato sauce

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare J. F. R. de Alvarenga
P. Quifer-Rada
Victoria Westrin
S. Hurtado-Barroso
X. Torrado-Prat
R. M. Lamuela-Raventos
Publicerad i Journal of the Science of Food and Agriculture
ISSN 0022-5142
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1002/jsfa.9934
Ämnesord phenolic compounds, matrix effect, extra virgin olive oil, onion, cooking, virgin olive oil, antioxidant capacity, bioactive compounds, phenolics, carotenoids, profile, Agriculture, Chemistry, Food Science & Technology
Ämneskategorier Näringslära

Sammanfattning

BACKGROUND Sofrito, a basic culinary technique widely used in the Mediterranean, may preserve dietary polyphenols and enhance their intake in the Mediterranean population. The aim of this study was to investigate if the sofrito technique improves the polyphenol extractability in a tomato-based sofrito sauce. RESULTS A full factorial design was applied using mathematical models. The content of chlorogenic acid, ferulic acid hexoside and naringenin was higher in the sofrito sauce than in raw tomato. The bioaccessibility of some tomato polyphenols was enhanced by the presence of olive oil and they were protected from oxidation during the cooking process by the use of onion. CONCLUSION The use of olive oil and onion in Mediterranean cooking as a base for sauces and dishes, with an appropriate cooking time, preserve the polyphenol content of food. Thus, Mediterranean cuisine may contribute to the health effects of the Mediterranean diet.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?