Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Hållbar förändring… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar förändring

Kapitel i bok
Författare Karin Rönnerman
Publicerad i Att utveckla utbildningspraktiker. Analys, förståelse och förändring genom teorin om praktikarkitekturer. I. Henning Loeb, L. Langelotz & K. Rönnerman (red.)
Sidor 113-136
ISBN 978-91-44-13212-9
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Sidor 113-136
Språk sv
Länkar https://www.studentlitteratur.se/?c...
Ämnesord aktionsforskning, förskola, kvalitetsarbete, hållbar utveckling, teorin om praktikarkitekturer
Ämneskategorier Pedagogiskt arbete

Sammanfattning

Detta kapitel syftar till att retrospektivt betrakta hur förskollärare bidragit till utvecklingen av det lokala systematiska kvalitetsarbetet i förskolan i en stadsdel mellan åren 2004–2017. Det tar en första utgångspunkt i att utveckling och förändring av utbildning sker lokalt genom lokal skolutveckling, att förändring sker på de platser där utbildningen genomförs, i dess praktiker, och att den bildas och omvandlas genom en platsförlagd utveckling av verksamheten. En andra utgångspunkt är att aktionsforskning, om det sker över tid, bidrar till att utveckla aspekter i praktiken, utveckla en förståelse av praktiken och dess sammanhang samt att generera ledarskap, som här benämns mellanledare (Carr & Kemmis, 1986; Rönnerman & Edwards-G, 2012). För att förändring och utveckling ska ske i de lokala praktikerna måste även de praktikarkitekturer som omger praktikerna förändras. En tredje utgångspunkt är därför att med hjälp av teorin om praktikarkitekturer få kunskap om hur praktikerna möjliggör och begränsar varandra och hur de på sikt kan leda till ett hållbart kvalitetsarbete. Därigenom kan vi också få insikt i på vilket sätt praktikerna relaterar till varandra. Kapitlet är en retrospektiv betraktelse av hur aktionsforskning omsatts i praktiken som en del av det lokala kvalitetsarbetet.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?