Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Identification of a non-c… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Identification of a non-canonical chondroitin sulfate linkage region trisaccharide

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Andrea Persson
Jonas Nilsson
Egor Vorontsov
Fredrik Noborn
Göran Larson
Publicerad i Glycobiology
Volym 29
Nummer/häfte 5
Sidor 366-371
ISSN 0959-6658
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Core Facilities, Proteomics
Institutionen för medicin
Sidor 366-371
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1093/glycob/cwz014
Ämneskategorier Biokemi och molekylärbiologi, Cell- och molekylärbiologi

Sammanfattning

It is generally accepted that the biosynthesis of chondroitin sulfate and heparan sulfate is proceeding from a common linkage region tetrasaccharide comprising GlcA-Gal-Gal-Xyl-O-. The linkage region can undergo various modifications such as sulfation, phosphorylation and sialylation, and as the methods for studying glycosaminoglycan structure have been developed and refined, the number of discovered modifications has increased. Previous studies on the linkage region and the glycosyltransferases involved in the biosynthesis suggest that variants of the linkage region tetrasaccharide may also be possible. Here, using LC-MS/MS, we describe a non-canonical linkage region trisaccharide comprising GlcA-Gal-Xyl-O-. The trisaccharide was identified as a minor constituent in the proteoglycan bikunin from urine of human healthy donors present as a disulfated pentasaccharide, Delta HexA-GalNAc(S)-GlcA-Gal(S)-Xyl-O-, after chondroitinase ABC degradation. Furthermore, it was present as the corresponding disulfated pentasaccharide after chondroitinase ABC degradation in chondroitin sulfate primed on xylosides isolated from human cell lines. This linkage region trisaccharide may serve as an alternative point of entry for glycosaminoglycan biosynthesis.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?