Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Strategier för utveckling… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Strategier för utveckling av utbildning i kommuner och på universitetet

Kapitel i rapport
Författare Karin Rönnerman
Publicerad i I A. Olin & Å. HIrsh (Red.). Samverkan genom uppdrag. Lärdomar för universitetet och samverkande partners i utbildnings- och forskningsuppdrag
Sidor 177-201
ISBN 978-91-86857-26-4
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Sidor 177-201
Språk sv
Länkar https://gupea.ub.gu.se/bitstream/20...
Ämnesord aktionsforskning, hållbarhet, samverkan
Ämneskategorier Pedagogiskt arbete

Sammanfattning

Detta kapitel bygger på ett uppdrag jag fick 2004 av Lärarförbundet och Myndigheten för Skolutveckling (MSU) med syfte att utveckla kvalitetsarbetet i förskolan. Uppdraget kom i en tid då regeringen ändrade bestämmelserna för att kvalitetsredovisningar förutom skolan även skulle omfatta förskolan. Förslag på att indikatorsområden och kvalitetsindikatorer vid kvalitetsredovisning diskuterades för förskolan, vilket från fackligt håll sågs som tveksamt. En orsak till detta var att mätningar av barns förmågor skulle bli centrala för bedömning av kvalitet. Fackliga företrädare förordade därför att kvalitetsarbetet i högre grad skulle bygga på förskollärares befintliga kunskaper och att utrymme skulle ges för att utveckla och fördjupa dessa. Skolverket fick uppdraget att utfärda närmare föreskrifter om kvalitetsarbetet samt förbereda allmänna råd. Därtill prövades i samarbete mellan Lärarförbundet och Göteborgs universitet ytterligare en väg; en kurs i aktionsforskning som skulle ge förskollärare verktyg för kvalitetsarbetet. Förslaget från min sida var att en sådan kurs i aktionsforskning skulle genomföras under ett år på kvartsfart, där förskollärarna skulle få förutsättningar för att kunna delta i kursen och genomföra egen aktionsforskning. Önskemål från min sida fanns också om att varje kommun skulle erbjuda en grupp förskollärare att delta så att möjligheter skulle skapas för att bygga upp lokala nätverk.En viktig utgångspunkt har från min sida varit att ställa två frågor till de som efterfrågar ett uppdrag, särskilt till rektorer och förskolechefer. Dessa är:1.Varför ska lärare från din förskola/skola gå den här kursen?2.På vilket sätt tänker du använda dig av lärarnas kunskap efter genomgången kurs i din egen organisation?

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?