Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Förtroendet för journalis… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förtroendet för journalistiken

Kapitel i bok
Författare Ulrika Andersson
Publicerad i Handbok i journalistikforskning
Sidor 117-129
ISBN 9789144124636
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Sidor 117-129
Språk sv
Ämnesord Medieförtroende, förtroende, mediemisstro, polarisering, nyhetsmedier, journalistik, nyhetsbevakning, SOM-undersökningen
Ämneskategorier Medie- och kommunikationsvetenskap, Medievetenskap

Sammanfattning

Det har talats mycket om sjunkande förtroende och tilltagande misstro i samhället på senare år. Diskussionen har gällt samhällsinstitutioner i stort, men kanske framför allt institutioner knutna till det fria ordet, nyhetsmedier. Med förändrade förutsättningar på mediemarknaden har traditionella mediers ställning i samhället ändrats påtagligt. Det gäller inte minst i förhållande till den snabba expansionen av sociala medier. Där de traditionella medierna tidigare var mer eller mindre tongivande i nyhetsvärderingen bidrar sociala medier i ökande grad med motbilder till den gängse nyhetsbevakningen. I spåren har följt en ökad debatt om och i många fall ifrågasättande av de traditionella medierna, deras nyhetsvärdering och, inte minst, deras centrala position i samhället. Ifrågasättande och i viss mån misstro har också riktats mot traditionella mediers nyhetsbevakning på ett mer generellt plan. Sett till svenska förhållanden har kritiken bland annat varit att nyhetsmedier mörkar vissa ämnesområden istället för att ge hela nyhetsbilden, att mediers politiska inriktning är styrande för nyhetsurvalet och att journalister vinklar nyheter efter sina egna åsikter. Med debatten har väckts en osäkerhet om nyhetsbevakningen, vilken i förlängningen också kan få konsekvenser i det samlade förtroendet för medier. Det är samtidigt viktigt att betona att ifrågasättandet inte enbart handlar om nyhetsmediers sätt att fungera, det är också ett uttryck för populistiska och nationalistiska strömningar i politiken. Syftet med följande kapitel är att bidra med en översikt över centrala teoretiska utgångspunkter samt internationell och svensk forskning om förtroendet för medier.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?