Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Hur olika orsaker påverka… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur olika orsaker påverkar undersköterskors och sjuksköterskors val att sluta vid vårdavdelningar

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Andrea Eriksson
Patrik Vulkan
Publicerad i Socialmedicinsk Tidskrift
Volym 97
Nummer/häfte 1
Sidor 103-116
ISSN 0037-833X
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Sidor 103-116
Språk sv
Länkar https://socialmedicinsktidskrift.se...
Ämnesord Intention att sluta, sjukvård
Ämneskategorier Hälso- och sjukvårdsorganisation, hälsopolitik och hälsoekonomi, Sociologi (exklusive socialt arbete, socialpsykologi och socialantropologi)

Sammanfattning

Syftet var att studera de främsta orsakerna till varför under- och sjuksköterskor slutade vid vårdavdelningar vid ett svenskt sjukhus och få en förståelse för hur specifika händelser inklusive samspel mellan olika orsaker påverkat val att sluta. Studien bygger på mixed method inklusive enkäter till och intervjuer med undersköterskor och sjuksköterskor som slutat vid fyra avdelningar vid ett svenskt sjukhus mellan åren 2012-2019. De främsta orsakerna till att sluta var personliga skäl, bristande arbetsförutsättningar, bristande möjligheter till återhämtning, lön, möjlighet till utveckling, ledningsbrister samt krav i arbetet. De kvalitativa analyserna i studien visade dock hur de personliga skälen samspelade med organisatoriska krav och förutsättningar. Resultaten pekar på vikten av att utveckla goda arbetsförhållanden för minskad intention att sluta och att ett viktigt led i att förebygga personalomsättning är att ledningen i större utsträckning tar hänsyn till under- och sjuksköterskors åsikter vid förändringsarbete.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?