Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Hur påverkar lednings- oc… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur påverkar lednings- och samarbetsförhållanden över organisationsnivåer personalomsättning över tid?

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Lotta Dellve
Helena Håkansson
Publicerad i Socialmedicinsk Tidskrift
Volym 97
Nummer/häfte 1
Sidor 117-133
ISSN 0037-833X
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Centrum för global HRM
Sidor 117-133
Språk sv
Länkar https://socialmedicinsktidskrift.se...
Ämnesord bemanning; klusteranalys; psykosocial arbetsmiljö; social och organisatorisk arbetsmiljö; sjuksköterskor; organisatoriska förutsättningar
Ämneskategorier Arbetslivsstudier

Sammanfattning

Mot bakgrund av att en hög personalomsättning idag uppfattas som ett problem för sjukvårdens verksamhet undersöktes trender av enhetsvis personalomsättning över fem år och samvariationer med lednings- och samarbetsförhållanden som kan karakteriseras som kravfyllda eller stödjande förhållanden. Resultaten visade att personalomsättningen var högre för sjuksköterskor och ökade för både undersköterskor och sjuksköterskor. Med klusteranalyser identifierades separata utvecklingsbanor av ökande resp. minskande personalomsättning. I de vårdenheter som hade minskande trender fanns grundkrav på eller möjligheter till specialistutbildning för sjuksköterskor samt något mindre kravfyllda och mer stödjande organisatoriska förhållanden. Variationen i 5-årsincidens bland sjuksköterskor hade samband med chefers upplevelser av stödjande förhållanden: högre grad av stödjande organisatoriska strukturer och god samverkan mellan chef och medarbetare minskade personalomsättningen.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?