Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Jayeon Lindellee: Beyond … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jayeon Lindellee: Beyond Retrenchment: Multi-Pillarization of Unemployment Benefit Provision in Sweden

Recension
Författare Mattias Bengtsson
Publicerad i Arbetsmarknad & Arbetsliv
Volym 26
Nummer/häfte 1
Sidor 123-127
ISSN 1400-9692
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Sidor 123-127
Språk sv
Länkar https://journals.lub.lu.se/aoa/arti...
Ämnesord Sverige, arbetslöshetsersättningssystem, multi-pelarisering, privata inkomstförsäkringar, arbetslösa Handelsanställda
Ämneskategorier Arbetslivsstudier

Sammanfattning

När de senaste decenniernas förändringar i svensk välfärdspolitik diskuteras så menar vissa att dessa inte är av en sådan dignitet att vi bör tala om ett skifte från den socialdemokratiska välfärdsstatsregim som den danske sociologen Gøsta Esping-Andersen (1990) beskrev i en klassisk välfärdsstudie. Andra har dragit en motsatt slutsats: den universella och generösa välfärdsstaten har dragit sig tillbaka, vilket kan liknas vid ett regimskifte. Särskilt betonas nedskärningar i socialförsäkringssystemen, inte minst i det allmänna arbetslöshetsersättningssystemet (eller Gentsystemet) som försvårat människors inkomstskydd vid arbetslöshet (se till exempel Bengtsson 2014; Bengtsson & Jacobsson 2018). Det senare är en viktig del av problemformuleringen i Jayeon Lindellees avhandling. Men i avhandlingen går hon bortom diskussionen om nedskärningar i den allmänna arbetslöshetsförsäkringen genom att även belysa försäkringsarrangemang som inom forskningen till stor del fört en skuggtillvaro. Lindellee avser därmed bidra med en mer holistisk förståelse av människors totala försäkringsskydd vid arbetslöshet.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?