Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lågstadielärare talar om … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lågstadielärare talar om sin undervisning i de samhällsorienterande ämnena

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anna-Lena Lilliestam
Carina Holmqvist Lidh
Christina Osbeck
Publicerad i Nordidactica
Volym 10
Nummer/häfte 2020:2
Sidor 48-72
ISSN 2000-9879
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Sidor 48-72
Språk sv
Länkar www.kau.se/nordidactica
Ämnesord Lågstadiet, samhällsorienterande ämnen, lärares tänkande, värden, progressivism, elever med utländsk bakgrund Lower primary school, social studies, teacher thinking, values, progressivism, pupils of foreign background
Ämneskategorier

Sammanfattning

Artikeln beskriver en intervjustudie med tretton legitimerade och erfarna lågstadielärare om deras undervisning i de samhällsorienterande ämnena. Ett centralt tema är spänningen mellan dessa ämnens kognitiva ämnesinnehåll och de fostrande aspekterna och hur lärarna balanserar mellan dessa poler. Några lärare beskriver ett stort arbete med kunskapsinnehållet i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap, medan andra förnekar att det finns något kunskapsinnehåll i ämnena alls, utan menar att det enbart är fostran och socialisation. De lärare som har en majoritet elever med utländsk bakgrund beskriver ett arbete med att främja "svenska" värden av jämställdhet och tolerans mellan olika grupper. Materialet undersöks också med fokus på svenska skolans selektiva traditioner. Delvis i kontrast mot styrdokumentens intentioner framträder en klassisk bildningstradition och progressivistiska idéer om vikten att utgå från elevernas erfarenhetsvärld.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?