Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Ringön - en hållbar del a… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ringön - en hållbar del av Göteborg

Rapport
Författare Michael Koucky
Per Knutsson
ISBN 91 88376 30 3
Förlag Göteborg University
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2005
Publicerad vid Institutionen för omvärldsstudier av människans villkor, avdelningen för humanekologi
Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV
Språk sv
Länkar www.chalmers.se/gmv/SV/projekt/fall...
Ämnesord hållbar utveckling, Ringön, Göteborg
Ämneskategorier Teknik och social förändring

Sammanfattning

Från mars till juni 2005 arbetade tolv studenter med olika utbildningsbakgrund från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola med en fallstudie om industriområdet Ringön i centrala Göteborg. Fallstudien undersökte möjligheter för Ringöns utveckling på trettio års sikt och vill skapa större kunskap och förståelse för de faktorer och processer som påverkar områdets utveckling. Utgångspunkten är att utvecklingen ska vara hållbar, såväl ur ett ekologiskt som ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Fallstudiens centrala frågeställning var: På vilket sätt kan Ringön utvecklas fram till år 2035 och vad får det för konsekvenser för en hållbar utveckling i Göteborg?

Under fallstudien togs tre separata framtidsscenarier fram: industri, knutpunkt/rekreation och bostäder. Syftet med de olika scenarierna är att väcka tankar om hur ett framtida Ringön kan se ut. Industriscenariot innebär en modernare och mer miljöanpassad version av Ringön år 2005, det vill säga ett område som huvudsakligen utnyttjas för industriverksamheter. I knutpunkts /rekreationsscenariot har en kollektivtrafiksknutpunkt och en virtuell knutpunkt placerats på Ringön. Området har också förvandlats till ett grönt rekreationsområde med möjlighet till diverse aktiviteter. I bostadsscenariot ligger fokus på att använda Ringön för boende. Bostäderna placeras en bit in på Ringön och höjden på husen varierar, för att så många som möjligt ska kunna ta del av utsikten över älven.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?