Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

How can we prevent cardio… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

How can we prevent cardiovascular disease in diabetes

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Olov Wiklund
Liliana Håversen
Camilla Pettersson
Lillemor Mattsson Hultén
Publicerad i Journal of Internal Medicine
Volym 262
Nummer/häfte 2
Sidor 199-207
Publiceringsår 2007
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 199-207
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1365-2796.2007...
Ämnesord Apolipoproteins/analysis, Atherosclerosis/etiology/prevention & control, Cardiovascular Diseases/etiology/*prevention & control, Diabetes Mellitus, Type 2/*complications, Diabetic Angiopathies/prevention & control, Dyslipidemias/etiology, Humans, Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors/therapeutic use, Insulin Resistance/physiology, Lipoproteins, LDL/blood, Practice Guidelines
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap

Sammanfattning

Evidence based goals for the treatment and prevention of atherosclerosis in diabetes are given in international and national guidelines. The importance of optimal control of lipids and blood pressure has been shown in several studies. With available drugs and behavioural modifications the treatment goals can be reached in most cases. However, only a few patients with diabetes are treated optimally today. A major possibility to reduce cardiovascular disease in diabetes is to treat patients according to guidelines. New treatment targets may include specific treatment of the dyslipidaemia, manifested in high levels of small dense LDL and low HDL, active anti-inflammatory treatments, specific reduction of inflammatory activity in adipose tissue, reduced volume of adipose tissue, antioxidants and reduction of advanced glycosylation endproducts production. Possible strategies for these treatments are available, and should be evaluated in clinical trials.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?