Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Four-hour voiding observa… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Four-hour voiding observation in healthy infants.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Gundela Holmdahl
E Hanson
M Hanson
Anna-Lena Hellström
Kelm Hjälmås
Ulla Sillén
Publicerad i The Journal of urology
Volym 156
Nummer/häfte 5
Sidor 1809-12
ISSN 0022-5347
Publiceringsår 1996
Publicerad vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Institutionen för omvårdnad
Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för pediatrik
Institutionen för de kirurgiska disciplinerna, Avdelningen för urologi
Sidor 1809-12
Språk en
Länkar www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämnesord Female, Humans, Infant, Male, Time Factors, Urination, physiology
Ämneskategorier Fysiologi, Barn

Sammanfattning

PURPOSE: We present the 4-hour voiding observation as a method for basic assessment of bladder function in infants and nontoilet trained children. MATERIALS AND METHODS: Voiding pattern, including number of voidings, voided volume, bladder capacity and residual urine for 4 hours, was determined noninvasively in 43 healthy infants. RESULTS: The infants voided an average of 1 time per hour but with great variability. Bladder capacity increased with age according to the formula, 38 + 2.5 x age (months). Mean residual urine plus or minus standard deviation was 4.6 +/- 3.0 ml. In all infants residual volume was less than 5 ml. at least once during observation. CONCLUSIONS: The 4-hour voiding observation is an easy noninvasive method of characterizing the voiding pattern, focusing especially on emptying difficulties, in infants and nontoilet trained children.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?