Bild
Konferensen EcotoxicoMic 2024 hålls i Göteborg.
Länkstig

Samarbete för att hantera nya föroreningar

Imorgon inleds konferensen EcotoxicoMic 2024, som sätter fokus på nya föroreningars (Contaminants of Emerging Concern, CEC) påverkan på mikrober, där forskare och experter från olika discipliner samlas för att öka förståelsen kring risker för miljön. Vi pratar med konferensarrangören och FRAM-forskaren Natàlia Corcoll, Göteborgs universitet, för att få veta mer om konferensen och samarbetet.

Vilka utmaningar kommer konferensen att fokusera på?

- Det finns ett akut behov av att karaktärisera effekterna av nya föroreningar (Contaminants of Emerging Concern, CEC), som läkemedel, personvårdsprodukter, ftalater, bisfenoler, mikroplaster eller antibiotikaresistenta bakterier, samt deras påverkan på både prokaryota och mikroeukaryota mikroorganismer och de miljörisker som är förknippade med detta.

-CEC:s är ämnen som antingen nyligen har introducerats eller som har använts länge men som har visat sig utgöra en risk. I båda fallen finns de i miljön, vilket kan vara en anledning till oro. Därför behövs data om förekomst och ekotoxikologi för att stödja beslutet om föroreningarna bör klassificeras som prioriterade ämnen enligt EU:s ramdirektiv för vatten och övervakas för att skydda miljön från giftiga föroreningar.

Hur kan forskare bidra till att driva forskningen om CEC framåt?

- Genom att dela sina senaste forskningsresultat kan forskare bidra till att öka vår förståelse av miljöriskerna med CEC. För några månader sedan lanserade vi ett upprop, där vi uppmanade forskare att skicka in sina artiklar till det tematiska numret 'Microbial Ecotoxicology of Contaminants of Emerging Concern' i tidskriften FEMS Microbiology Ecology.

- Forskarnas bidrag hjälper då till att fylla viktiga kunskapsluckor kring hur dessa föroreningar påverkar mikrobiella samhällen, vad som händer med dem i miljön och deras påverkan på både ekosystem och vår hälsa.

Berätta mer om konferensen?

- EcotoxicoMic-konferensen samlar 154 deltagare, inklusive experter och forskare från olika områden som ekotoxikologi, mikrobiologi, kemi, kemisk riskbedömning och antimikrobiell resistens. Konferensen erbjuder en interaktiv och dynamisk miljö där alla kan dela kunskap och samarbeta över disciplinerna.

- Konferensen vänder sig inte bara till forskare, utan även till representanter från myndigheter, företag och organisationer, som arbetar med miljöbedömningar eller jobbar för att minska användningen av giftiga kemikalier och utsläpp. Till exempel, Centre for Environment Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS), Bayer AG och Elsevier. Vår förhoppning är vi tillsammans ska utforska innovativa lösningar och fördjupa vår gemensamma förståelse av mikrobiell ekotoxikologi och dess praktiska konsekvenser.

Varför valdes Göteborgs universitet att arrangera konferensen?

- Ett av forskningsområdena vid institutionen för biologi och miljövetenskap är akvatisk ekotoxikologi och vi har en lång tradition inom mikrobiell ekotoxikologi. Specifikt när det gäller att utvärdera förekomsten av giftiga föroreningar i vatten och dess effekter på mikroorganismer, som mikroalger, bakterier, zooplankton och meiofauna.

- Jag är också medlem i EcotoxicoMic-nätverket som förenar europeiska forskare som arbetar inom mikrobiell ekotoxikologi. Vid den tredje EcotoxicoMic-konferensen 2022, som hölls i Montpellier, Frankrike, satt jag med i den vetenskapliga kommittén och fick då frågan från nätverket om vi hade möjlighet att organisera den fjärde upplagan av konferensen i Göteborg. När jag föreslog detta för mina kollegor inom akvatisk ekotoxikologi fick jag deras fulla stöd, vilket gjorde att jag också accepterade erbjudandet.