Att arbeta med kost och idrott kan innebära många vitt skilda uppgifter och perspektiv, där hälsoperspektivet är ett. Matvanor och fysisk aktivitet har mycket stor betydelse för vår hälsa. Vi vet att dessa vanor är centrala för att förebygga sjukdom. Måltider, friluftsliv och idrott har även stor betydelse socialt och kulturellt. Att inte träna tillräckligt eller att äta osunt är istället förknippat med dåligt samvete och i värsta fall psykisk ohälsa.
Som expert inom kost och eller idrott kommer du antagligen att arbeta med att inspirera till och skapa förutsättningar för hållbara lärande- och utvecklingsprocesser. Inom idrotten kan det handla om att coacha till bra prestationer och sammanhållning. Inom kostområdet kan det exempelvis vara att bidra till hållbara måltider, att ge råd och inspiration för hälsosamma matvanor. Det kan också vara om kroppens behov av näringsämnen, hur de tas upp och bryts ner, samt vilka effekter de har på kroppens utveckling och funktion samt utveckling av sjukdom.