Bild
Porträtt på Stina Mannheimer och Matilda Cederberg
Stina Mannheimer och Matilda Cederberg
Länkstig

Nya ledamöter i GPCC:s styrgrupp bidrar med nya perspektiv på vårdmötet i primärvården och inom psykiatrin

Publicerad

Stina Mannheimer och Matilda Cederberg är sedan årsskiftet nya ledamöter i GPCC:s styrgrupp. Stina arbetar som primärvårdsläkare på en vårdcentral i Göteborg. Hon är doktorand och forskar om personcentrerad vård för multisjuka i primärvården med fokus på läkemedelsanvändning. Matilda är disputerad, och hennes avhandling fokuserade på personcentrerad vård på distans för patienter sjukskrivna för stress, depression och ångest. Hon arbetar inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Stina Mannheimer och Matilda Cederberg är nya ledamöter i styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård GPCC från januari 2024.

Stina Mannheimer är legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin samt doktorand vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet. Hon arbetar på Wästerläkarnas vårdcentral Hängpilsgatan i Västra Frölunda i Göteborg.

Matilda Cederberg är legitimerad psykolog, fil. dr i vårdvetenskap, och arbetar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, inom verksamheten Psykiatri Psykos.

Hur är du anknuten till GPCC?

Stina: Jag är doktorand vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa/GPCC sedan november 2022. Ämnet för min avhandling är personcentrerad vård för multisjuka i primärvården med fokus på läkemedelsanvändning.

Matilda: Genom min forskning. Mitt doktorandprojekt, där jag utforskade effekter av personcentrerad vård på distans för patienter sjukskrivna för stress, depression och ångest, var nära knutet till GPCC både genom ämnet och genom forskningsmiljön på Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa. Efter min disputation 2022 har jag fortsatt att bedriva forskning med stark koppling till personcentrerad vård och GPCC, jag är också involverad i flera forskningsprojekt anknutna till GPCC på ett eller annat vis.

Vilka frågor är viktigast för dig när det gäller personcentrerad vård?

Stina: För mig som distriktsläkare är ett personcentrerat arbetssätt helt centralt för att hitta rätt fokus under vårdmötet. Min erfarenhet är att patientens motivation till att följa en plan för medicinska behandlingar och insatser ökar avsevärt om man fattar beslut tillsammans och planen individanpassas. Jag är övertygad om att personcentrerad vård leder till bättre hälsa för våra patienter, roligare arbete för oss vårdanställda, samt en mer effektiv och hållbar vård på det stora hela.

Matilda: Viktigast för mig är att personcentrerad vård inte är något som bara kan eller bör göras inom vissa lämpliga eller utvalda delar av vården, utan all vård ska vara personcentrerad. Sedan har verksamheter olika premisser och dessa lokala förutsättningar är viktiga för att förstå hur man kan bedriva personcentrerad vård just där. Personalens kunskap, förhållningssätt och medvetenhet är en viktig kugge för att vården ska bli mer personcentrerad och jag är intresserad av att förstå hur samtal och kommunikation med enkla medel kan bli mer personcentrerad i den bemärkelsen att patientens perspektiv och resurser tas tillvara bättre, och att man i större utsträckning kan forma vårdens innehåll tillsammans.

Vad kommer du att bidra med till GPCC:s styrgrupp?

Stina: Genom min starka kliniska förankring och många patientkontakter hoppas jag kunna bidra med ett praktiskt perspektiv på personcentrerad vård.

Matilda: Till GPCC:s styrgrupp, som redan består av kunniga och engagerade medlemmar med bred expertis, hoppas jag kunna bidra med perspektiv dels utifrån min forskning och dels utifrån min verksamhet inom psykiatrin. Som styrgruppens representant för juniora forskare vill jag även fokusera på hur centret kan fortsätta vara en relevant och viktig aktör för denna grupp.

Läs mer om GPCC:s styrgrupp här.

Stina kan ses i vår kortfilm Personcentrerad vård – Tillsammans för en bättre vård (youtube.com).