Biologi för filosofer
Kort om kursen
Biologi för filosofer är en orienteringskurs för dig som är nyfiken på biologi i största allmänhet och utvecklingen inom den moderna biologin i synnerhet.
Vi diskuterar biologiska frågor och biologins roll i dagens och morgondagens samhälle. Kursen syftar till att rusta studenten för att kunna delta aktivt och insiktsfullt i samtidens diskussioner om biologi, naturvetenskap och etik i anslutning till vetenskapliga landvinningar.
Om utbildningen
Vi diskuterar biologins roll i dagens och morgondagens samhälle och tar oss an inte helt okomplicerade ämnen som den naturvetenskapliga världsbilden, evolution kontra design, socialdarwinism, rashygien och människans tre kön. Kursen utforskar gränsland, till exempel hur ska vi ställa oss till fosterdiagnostik inte bara gällande Downs syndrom utan också andra företeelser som modern bioteknologi låter oss förutsäga?
Kurslitteraturen hittar du via denna länk, som går till kurssidan på Studentportalen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen omfattar föreläsningar såväl som seminarier med stort utrymme för diskussion och gemensamt resonerande. Kursen avslutas med en skriftlig hemtentamen.
Lokaler
Undervisningen bedrivs i byggnaden Natrium, på Medicinareberget i Göteborg (Medicinaregatan 7B).