Länkstig

Vårt deltagande i populärvetenskapliga arrangemang

Varje år deltar Göteborgs universitet i olika evenemang för att sprida vår forskning till allmänheten. Här hittar du information om vårt deltagande på Bokmässan, Almedalen, Vetenskapsfestivalen, West Pride Forskarfredag och Frihamnsdagarna.

Bokmässan

Tillsammans med runt 3000 författare, forskare, serietecknare, politiker, journalister och kulturpersonligheter deltar Göteborgs universitet i debatter och diskussioner på Bokmässan.

Under Bokmässan 2025 kan du träffa oss på mässgolvet med kortare samtal i Göteborgs universitets monter som vi gör i samarbete med Folkuniversitetet. Du kan också lyssna på mer djupgående samtal på Yttrandefrihetsscenen där vi, via Jonsereds Herrgård, är samarbetspartner tillsammans med Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland, ICORN, Svenska Akademien, Voksenåsen – kulturcentrum för svensk-norskt samarbete och WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.

Utöver detta deltar universitetet också i flera programpunkter, både i seminarieprogrammet (som kräver seminariekort) samt andra scener.  

Om Bokmässan, bokmassan.se

Programpunkter i vår monter

Göteborgs universitets scen finns i B-hallen på ytan B07:74.

Foto: Johan Wingborg

Programpunkter på Yttrandefrihetsscenen

Information om programpunkter med forskare från Göteborgs universitet publiceras inom kort. 

Yttrandefrihetsscenens alla programpunkter

Medverkan på andra scener

Forskarfredag

Göteborgs universitet är partner till ForskarFredag som genomförs årligen i slutet av september på flera olika platser runt om i Sverige. Syftet är att sprida forskning till allmänheten och inspirera unga till vidare studier.

Om ForskarFredag, forskarfredag.se

Våra programpunkter 2024

Måndag 23 september

Fredag 27 september

Vetenskapsfestivalen

Göteborgs universitet är en av Vetenskapsfestivalens huvudpartners. Festivalen är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang med och riktar sig till både grundskolor och allmänheten. En mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv.

Temat för nästa års Vetenskapsfestival är Framtider och det publika programmet kommer att pågå mellan 25-31 mars. Mellan 24-mars - 4 april pågår skolprogrammet. Mer information om våra programpunkter kommer att uppdateras här när det närmar sig.

Om Vetenskapsfestivalen, vetenskapsfestivalen.se

West Pride

West Pride är en konst- och kulturfestival som skapar trygga mötesplatser för HBTQI-personer och lyfter upp normkritik och HBTQI-personers livssituation. Festivalen är gratis för besökarna och riktar sig i första hand till HBTQI-personer i Göteborg och Västra Götaland, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt.

Göteborgs universitet är stolta partners till West Pride och deltar varje år, förutom genom att hissa regnbågsflaggor på universitetsbyggnaderna, genom att anordna seminarier och andra programpunkter som en del av festivalen.

West Pride genomförs 9–15 juni 2025 och programmet kommer presenteras här när det närmar sig.

Om West Pride, westpride.se

Foto: Hampus Haara

Almedalen

Göteborgs universitet deltar årligen i Almedalen genom att presentera forskning som bidrar till att lösa nationella och internationella problem, samt lyfta frågor som påverkar opinionen.

2025 genomförs Almedalen 23–27 juni och du kommer hitta våra programpunkter här när det närmar sig.

Om Almedalsveckan, Almedalsveckan.info

Frihamnsdagarna

Göteborgs universitet är partner till Frihamnsdagarna som årligen genomförs på bananpiren i centrala Göteborg. Vi ser Frihamnsdagarna som en viktig demokratisk mötesplats och ett bra tillfälle att samverka och kommunicera universitetets forskning till en bred allmänhet. Frihamnsdagarna är också en möjlig plats för nätverkande mellan akademi, näringsliv, stad och föreningsliv. 

Datum och programpunkter för Frihamnsdagarna 2025 kommer uppdateras här när det närmar sig.

Om Frihamnsdagarna, frihamnsdagarna.se