Ekonomisk geografi 2
Om utbildningen
När du läser ekonomisk geografi får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.
Kursinnehåll
Kurspaketet Ekonomisk geografi 2 består av fyra kurser som ges på engelska.
Ekonomisk geografi: Nordens ekonomiska geografi, 7,5 hp
Kursen ger en bred översikt av näringslivsutvecklingen i Sverige och de nordiska länderna samt deras lokaliseringsmönster. Ekonomgeografisk teori används för att förklara dessa mönster. Tre perspektiv jämförs: företags-, bransch- och regionperspektivet. Statlig och lokal närings- och regionalpolitik diskuteras. Kursen inkluderar även en beskrivning av den nordiska industrins utrikeshandel. Studenter tränas i att samla in, bearbeta och presentera regional statistik och annan sekundärdata. En obligatorisk dagsexkursion ger studenterna en direkt inblick i näringslivets lokaliseringsförhållanden i västra Sverige.
Ekonomisk geografi: Europas ekonomiska geografi, 7,5 hp
Under denna kurs får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.
Ekonomisk geografi: Regional Growth Lab, 7,5 hp
Kursen ger en översikt över centrala analysmetoder inom ekonomisk geografi och deras tillämpningar. Dessutom introduceras kopplingen mellan teori och forskningsmetodik inom ekonomisk geografi samt förhållandet mellan regional tillväxtfrågor och demokrati- och jämställdhetsperspektiv. Etiska frågor relaterade till regional tillväxt tas också upp i kursen.
Ekonomisk geografi: Självständigt uppsatsarbete, 7,5 hp
I denna kurs genomförs ett självständigt uppsatsarbete kring ett fritt valt ekonomiskgeografiskt problemområde. Momentet innebär praktisk tillämpning av ekonomiskgeografiska frågeställningar, teoretiska utgångspunkter och tillvägagångssätt där grundläggande metoder i vetenskapligt skrivande, exempelvis källkritik och referenssystem, introduceras.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs att studenten genomgått EKG105 Ekonomisk geografi: regional utveckling, 7,5 hp, EKG106 Ekonomisk geografi: globala produktionsnätverk, 7,5 hp, EKG107 Ekonomisk geografi: innovationernas geografi, 7,5 hp, EKG108 Ekonomisk geografi: hållbarhetsövergångar och den cirkulära ekonomin, 7,5 hp eller motsvarande kurser.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.