Kulturanalys, grundkurs
Kort om kursen
Kursen ger kunskap om hur kultur och identitet formas i relationen mellan individ, grupp och samhälle. Här belyses kulturella processer som till exempel globalisering och medialisering och dess betydelse i människors vardagsliv.
Om utbildningen
Hur kan kunskap om hur människor förhåller sig till influencers lära oss något om samtiden? Vad kan fenomen som online-spel lära oss om människors umgängesmönster? Hur kan vi lära oss om konsumtionsvanor och hållbarhetsidéer genom att undersöka människors tankar inför och under ett varuhusbesök? Detta är exempel på frågor som ställs inom ämnet kulturanalys.
Med en fot i historien och en i samtiden uppmärksammar och problematiserar kursen kulturbegreppet utifrån flera vetenskapliga perspektiv. Som student får du öva dig i att reflektera över hur kulturen som omger oss både möjliggör och begränsar våra sätt att tänka eller handla. Kursen ger dig verktyg för att undersöka såväl olika former av kulturella och estetiska uttryck som kulturinstitutionernas roll i samhället. Den ger dig även en inblick i hur normer, värderingar och maktordningar skapas, upprätthålls och förändras över tid.
Under grundkursen kombineras studier av kritiska, teoretiska perspektiv med övning i praktiska metoder, som forskningsintervjuer och medieanalys. Sammantaget ger detta dig perspektiv på hur kultur, identitet, tillhörighet och normalitet formas i relationen mellan individ, grupp och samhälle.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)